Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veel deeltijdwerk in gezondheids- en welzijnszorg

Datum nieuwsfeit: 27-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Webmagazine

Veel deeltijdwerk in gezondheids- en welzijnszorg

In 1999 werkten er één miljoen mensen in de gezondheids- en welzijnszorg. In deze sector werken naar verhouding veel part-timers. Omgerekend gaat het om 660 000 voltijdbanen. Dat is 10% van de totale werkgelegenheid in Nederland.

Banen in de gezondheids- en welzijnszorg

Traditioneel werken in de gezondheids- en welzijnszorg veel vrouwen en vrouwen kiezen vaak voor deeltijdwerk. Bijna acht van de tien personeelsleden is vrouw en van hen werkt ruim 80% in een deeltijdbaan. Deze deeltijders bezetten gemiddeld een halve baan. Overigens werken ook de mannelijke werknemers in de sector relatief vaak in deeltijd. Hun deeltijdbanen zijn gemiddeld wel wat groter dan die van de vrouwen.

In de thuiszorg, jeugd- en jongerenwerk wordt het meest in deeltijd gewerkt. Bijna 90% van de werkzame personen in deze sector is dan ook vrouw. Maar ook de mannen werken hier vaak in deeltijd. In de ziekenhuizen zijn de minste deeltijdbanen te vinden. Van de vrouwen werkt nog geen driekwart in deeltijd en van de mannen ruim een kwart.

Aandeel deeltijdbanen in de gezondheids- en welzijnszorg, 1999

Mannen verdienen meer dan vrouwen

Vorig jaar bedroeg het gemiddelde bruto uurloon van werknemers in de gezondheids- en welzijnszorg 33,70 gulden. Mannen krijgen echter per uur gemiddeld bijna de helft meer salaris dan vrouwen. Dit komt doordat mannen vaker in hogere en wetenschappelijke beroepen werken. Daarentegen heeft meer dan de helft van de vrouwen in deze sector een beroep op middelbaar niveau.

Bovendien zijn de mannen die in deze sector gemiddeld een aantal jaren ouder dan de vrouwen. Dit heeft tot gevolg dat bij gelijke functies de mannen vaak iets meer zullen verdienen vanwege hun langere ervaring. Bij vrouwen die hun beroepsloopbaan geheel of gedeeltelijk hebben onderbroken in verband met kleine kinderen geldt dit natuurlijk nog sterker.

Beroepsniveau in de gezondheids- en welzijnszorg, 1999

Marijke Hartgers

Bron: CBS, Werken en Leren 2000-2001 (verschijnt binnenkort)

Voor meer informatie: (infoservice@cbs.nl)

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2000 Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 27 november 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie