Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jorritsma lanceert discussie economie 21 ste eeuw

Datum nieuwsfeit: 27-11-2000
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 190
Datum: 22-11-2000

JORRITSMA LANCEERT DISCUSSIE ECONOMIE 21 STE EEUW

Minister Jorritsma van Economische Zaken heeft de discussienota "Bloei door kennis en keuze - De Economie van de 21ste eeuw" naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze nota vormt het beginpunt van een discussie waarin het ministerie van Economische Zaken wil komen tot de invulling een strategische beleidsagenda ten behoeve van de economie aan het begin van de 21ste eeuw. In haar voorwoord bij de discussienota beklemtoont de minister dat ook de overheid zich zal moeten aanpassen om de nieuwe mogelijkheden ook daadwerkelijk te benutten. Een commissie onder voorzitterschap van dr. P.Winsemius zal, met de discussienota als input, de beleidsagenda verder uitwerken. Door middel van bijeenkomsten met deskundigen en betrokkenen in de samenleving en het lanceren van een website (www.e21e.ez.nl, vanaf 31 januari 'in de lucht') wil EZ ook breder de discussie over de invulling van deze beleidsagenda aangaan. De resultaten zullen medio volgend jaar op een grote slotmanifestatie worden gepresenteerd.
In de discussienota staan drie vragen centraal:

- Hoe ziet ons toekomstig economisch landschap eruit in het licht van de fundamentele invloed van ICT, maar ook in het licht van andere trends die onze toekomstige economie en samenleving bepalen?

- Is het werkelijk zo dat de overgang naar een kennis- en netwerkeconomie een economische groeibelofte in zich heeft?

- Welke nieuwe eisen worden aan de overheid gesteld om randvoorwaarden te scheppen waarbinnen die groeibelofte verzilverd kan worden? Het gaat in de nota ook over de vraag of werknemers, consumenten en bedrijven in staat zullen zijn om adequaat met veranderingen om te springen. Of werknemers, consumenten en bedrijven hierin slagen hangt mede af van de institutionele omgeving waarin ze opereren. In het zoeken naar op individuele wensen van werknemer en bedrijf afgestemde arbeidsvoorwaarden stuiten werknemers op belemmeringen in bijvoorbeeld het sociaal zekerheidsstelsel. Ook ondernemers ondervinden hoe regelgeving ten aanzien van sociale zekerheid en het fiscaal stelsel niet afdoende is afgestemd op hun pogingen op innovatieve wijze concurrerend te worden en te blijven. In het onderwijs is behoefte aan betere afstemming van het onderwijsaanbod op de wensen van scholieren, studenten en werknemers en op de vraag uit het bedrijfsleven naar bepaalde groepen opgeleiden. Op al deze terreinen is ruimte voor een verminderde rol van de overheid die werknemers, consumenten en bedrijven in staat stelt effectief te opereren in de nieuwe kenniseconomie, aldus de discussienota.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie