Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Experiment directe toegankelijkheid fysiotherapeut

Datum nieuwsfeit: 27-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

KNGF / ANOVA

Experiment van het KNGF en zorgverzekeraar Anova

DIRECTE TOEGANKELIJKHEID VAN FYSIOTHERAPEUT LEIDT MOGELIJK TOT BETERE BALANS IN ZORGTAKEN

Amersfoort, 27 november 2000, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft vandaag kenbaar gemaakt een experiment te willen opzetten waarin de fysiotherapeut direct toegankelijk is voor de patiënt. De aankondiging wordt gedaan bij gelegenheid van de installatie van de Wetenschappelijke Raad Fysiotherapie en het Provisorium Fysiotherapie. Het experiment zal worden gehouden in het werkgebied van zorgverzekeraar Anova, die er welwillend tegenover staat. In dit experiment is de fysiotherapeut het eerste aanspreekpunt voor klachten over het houdings- en bewegingsapparaat. In samenwerking en goed overleg met andere beroepsgroepen kunnen zo de zorgtaken anders worden verdeeld en kan de beschikbare menskracht in de eerstelijnszorg beter worden benut. De patiënt profiteert daarmee van een nog beter georganiseerde en kwalitatief hoogwaardige zorg. Een onderzoek naar de opzet en de organisatorische inbedding van de proef start begin 2001. Aan de Wetenschappelijke Raad en het Provisorium zal over het experiment advies worden gevraagd.

Theo van der Bom, Adviseur Paramedische Zorg bij Anova: 'In de huidige discussie over de mogelijke herverdeling van de (eerstelijns) gezondheidszorg zou een dergelijk experiment een waardevolle bijdrage kunnen zijn. Doel van het experiment is om te toetsen of deze directe toegankelijkheid leidt tot een meer efficiënte en effectieve gezondheidszorg. Wij vinden het van belang dat het experiment begin 2001 van start gaat.'

Het KNGF is verheugd over de steun van Anova. De heer C. Hovenkamp, voorzitter van het KNGF: 'De voortdurende kwaliteitsimpuls vanuit onze beroepsgroep heeft tot een verdere professionalisering van fysiotherapie geleid. De fysiotherapie wil en kan nu een grotere bijdrage leveren aan een kwalitatief hoogwaardige gezondheidszorg. Hierin is de directe toegankelijkheid van fysiotherapeuten een belangrijke stap. Voor de opzet van het experiment denken we in eerste instantie aan acute klachten van het houdings- en bewegingsapparaat, zoals bijvoorbeeld blessures. Uiteraard wil het KNGF dit in goed overleg met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) opzetten. Hiervoor wordt nog nader contact gezocht met de LHV.'

::Advies bij opzet
Voor beleidsmatige vraagstukken en wetenschappelijke begeleiding van het experiment zal het KNGF advies vragen aan de Wetenschappelijke Raad Fysiotherapie en het Provisorium Fysiotherapie. Deze twee adviesorganen, een initiatief van het KNGF, zijn vandaag door het Ministerie van VWS geïnstalleerd.


------------------ EINDE BERICHT -

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie