Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Conferentie Sector-Wide Approaches (SWAp) in Health

Datum nieuwsfeit: 27-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Conferentie Sector-Wide Approaches (SWAp) in Health

Het Nederlandse en Internationale beleid in ontwikkelingssamenwerking is aan het veranderen. Kernwoord is Good Governance. Good Governance is een voorwaarde voor een succesvolle sectorale benadering (SWAp). De invoering van de sectorale benadering is in een stroomsversnelling geraakt doordat steeds meer landen en donoren, waaronder Nederland, het belang hiervan inzien en af willen van een projectmatige benadering.

Op 27 en 28 november 2000 wordt in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) tijdens de conferentie 'Sector-Wide Approaches (SWAp) in Health: Moving from Policy to Practice' gediscussieerd over het beleid, maar vooral over de uitvoering van SWAp. Gezondheidsdeskundigen en beleidsmakers in internationale ontwikkelingssamenwerking debatteren dan over de sectorale benadering van duurzame samenwerking in de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Het accent ligt hierbij op het geven van verantwoordelijkheid aan ontvangende landen op het gebied van: planning, beleid en financieel beheer in de gezondheidssector.

Versnippering
De basis van SWAp is dat een land zelf verantwoordelijk is voor het beleid van de betreffende sector en dat het zelf een ontwikkelingsplan maakt voor bijvoorbeeld de gezondheidssector. De donoren kunnen vervolgens besluiten hier een financiële bijdrage aan te geven. Daardoor worden de ontwikkelingslanden zelf verantwoordelijk gemaakt voor ontwikkeling. Als tegenprestatie zullen specialisten van donorlanden blijven participeren door het leveren van kennis gericht op het duurzaam versterken van het overheidsbeleid van het ontvangende land. Door een sectorale aanpak wordt de versnippering van relatief kleine projecten tegengegaan en kan er effectiever en efficiënter worden gewerkt.

Ondersteunen van SWAp
Doel van de conferentie is het identificeren van succesvolle strategieën, opsporen van lacunes in kennis en vaststellen van de behoefte aan onderzoek en technische middelen om SWAp te ondersteunen. De conferentie wil nadrukkelijk geen blauwdruk aandragen maar wil juist het perspectief van de ontwikkelingslanden naar voren brengen en uitwisseling van ervaringen bevorderen.
Deelnemers aan de conferentie zijn: gezondheidsdeskundigen uit de gehele wereld, bilaterale en multilaterale donoren, wetenschappers en vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties.

De voertalen van de conferentie zijn Engels en Frans. Voor meer informatie en het programma kunt u terecht op de website : www.kit.nl

KIT-Health levert met haar multidisciplinair samengestelde team van deskundigen een bijdrage aan de ontwikkeling en instandhouding van een effectieve, duurzame en een voor iedereen toegankelijke gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie