Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

RUG-promotie over mannen, vrouwen en persoonlijkheid

Datum nieuwsfeit: 28-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Verdeling en variatie - Mannen, vrouwen en persoonlijkheid

In zijn lezing bespreekt prof.dr. Dolph Kohnstamm de belangrijkste verschillen in persoonlijkheidskenmerken tussen meisjes en jongens, vrouwen en mannen. Dat wil zeggen: waarbij de verdelingen van die - gekwantificeerde - kenmerken weliswaar grotendeels overlappen, maar niet geheel samenvallen, en waarbij dus de gemiddelde gemeten testscores enigszins uiteen liggen. Vervolgens is de vraag aan de orde welke rol deze verschillen spelen bij het in stand houden van stereotypen: de man is zus, de vrouw is zo. Wij denken veel in categorieën en groepen, omdat dat nuttig is. De groepsgemiddelden tussen de seksen mogen blijven verschillen - men moet zich daarbij neerleggen - en aan ons denken in stereotypen zal ook wel geen einde komen. Beiden zijn daarvoor te sterk in de biologie geworteld. Maar de aandacht versterken voor individuele variatie behoort tot de mogelijkheid van educatie.

Prof.dr. Dolph Kohnstamm werkte aan de universiteiten van Utrecht (1963-1970) en Leiden (1973-1998), in de ontwikkelingspsychologie. Zijn onderzoek richtte zich op pogingen om de ontwikkeling van achterblijvende jonge kinderen extra te bevorderen door middel van speciale onderwijsprogramma's en op de ontwikkeling van persoonlijkheidsverschillen. Thans werkt hij onder meer aan herinneringen die sommige volwassenen hebben aan plotselinge inzichten die zij als kind ervoeren (Psychologie Magazine, juli-augustus 2000).

Datum en tijd

dinsdag 28 november 2000, 20.00 - 22.15 uur

Sprekers

prof.dr. Dolph Kohnstamm en Sanderijn Cels (zie hierna)

Titel

Verdeling en variatie - Mannen, vrouwen en persoonlijkheid

Serie

Tussen man en vrouw - Een serie dubbellezingen over verschillen, overeenkomsten en uitzonderingen

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium

Dubbellezing

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie