Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie 'Depressive symptoms in the elderly'

Datum nieuwsfeit: 28-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

dinsdag 28 november 14.15 uur

promotie V. Kraaij
faculteit Sociale Wetenschappen
titel Depressive symptoms in the elderly

promotoren prof.dr. S. Maes en prof.dr. Ph. Spinhoven Depressie is een van de meest voorkomende geestelijke gezondheidsproblemen bij ouderen. Ongeveer 13% van de ouderen heeft last van depressieve klachten. De prognose van depressie is slecht: ongeveer de helft van de mensen met een depressie heeft na twee jaar nog steeds last van depressieve klachten. Depressie bij ouderen wordt slecht herkend en veel mensen worden niet adequaat behandeld. Kraaij richt zich in haar proefschrift op de relatie tussen verschillende negatieve levensgebeurtenissen, meegemaakt in de verschillende fasen van het leven, en depressieve klachten op latere leeftijd. Uit het onderzoek blijkt dat depressieve klachten op latere leeftijd (65+) samenhangen met negatieve sociaal-economische omstandigheden, emotioneel misbruik en verwaarlozing, zowel in de kindertijd (1-15 jaar) als in de volwassenheid (16 tot 49 jaar) en in de late volwassenheid (50 jaar tot een jaar voor de meting). Om oudere mensen met depressieve klachten beter te kunnen begeleiden, is het belangrijk hun levensgeschiedenis te kennen.
Kraaij is van mening dat haar onderzoek aanknopingspunten biedt om mensen te leren hoe ze beter met stress om kunnen gaan. Het aanleren van adequate ' copingstrategieën' en het ontwikkelen van optimale relaties zijn hierbij van groot belang.


(*) Nadere inlichtingen geneeskundige promoties:
Bureau Voorlichting LUMC, tel. 071-5268005


Up

Meer informatie: mw.dr. B.T. Hogenelst (Internationalisering, Communicatie en Studenten)
Tel. 071-5273282 / Email (BT.Hogenelst@ics.leidenuniv.nl) / 16 november 2000, 12:13 uur

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie