Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Elite Tommy Suharto veroorzaker nieuwe conflicten Molukken

Datum nieuwsfeit: 28-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

LAATSTE BERICHTEN UIT DE MOLUKKEN
Zondag, 26 november 2000

Elite rondom Tommy Suharto (zoon van de ex-president) veroorzaker van nieuwe conflicten op de Molukken.

Tommy Suharto is voortvluchtig en de Indonesische justitie maakt op dit ogenblik jacht op hem. Om de aandacht van de autoriteiten af te leiden veroorzaken zijn handlangers, aangestuurd door (het kapitaal van) Tommy (zelf), nieuwe conflicten op de Molukken. Sinds enkele weken doen geruchten van nieuwe aanvallen door de jihad strijders de ronde in heel de Molukken. Welnu, deze geruchten zijn nu bewaarheid geworden, want vrijdag jl. zijn enkele dorpen in Kecamatan Kairatu op West Ceram (o.a.Gemba, Uraur) aangevallen door de laskar jihad. Zondagmiddag (plaatselijke tijd) zijn de aanvallen in dit district nog niet afgelopen. Ook bij deze aanvallen zijn eenheden van de Landmacht van het Indonesische leger (TNI-AD) actief betrokken geweest. Door de moeilijke berichtgeving (het telefoonnet is al enkele maanden uitgevallen) is de materiele schade en het aantal slachtoffers nog niet bekend. Een groot deel van de inwoners van de dorpen (o.a. vrouwen, ouderen en kinderen) zijn de bergen in gevlucht. De situatie in andere dorpen aan de zuidkust van Ceram, zoals Kamarian en Tuhulale, is in de hoogste staat van paraatheid gebracht (siaga 1).

Ook op het eiland Gorom zijn 4 dorpen op vrijdag jl. aangevallen door de laskar jihad. Er zou een dodelijke slachtoffer zijn gevallen. Vele mensen hebben hun toevlucht gezocht in de bossen op het eiland en een deel is per boot naar Tuan (Kai-eilanden) gegaan.

AMBON
Vanwege de dreiging van nieuwe onlusten is de suatie op Ambon sinds vorige week heel gespannen. Vele ambtenaren zijn niet naar hun werk gegaan. In de baai van Ambon zijn de jihad strijders in het afgelopen week heel erg actief geweest met het beschieten van de boten die christenen vervoeren. De jihad strijders hebben een vloot van 10 tot 15 speed boats tot hun beschikking. Op vrijdagochtend, 24 november, om circa 08.45 (plaatselijke tijd) is een speed boat (Galala Benteng) met 20 mensen aan boord, door 8 speed boats van de moslims aangevallen. Bij de aanval zijn 6 menen gedood. Ook twee andere speed boats zijn later op de dag door de laskar jihad aangevallen.

Eiland HARUKU
De verdwijning van een speed boat met een aantal mensen uit Siri Sori Islam hebben de jihad strijders hoog opgenomen. De moslims hebben een demonstratie gehouden voor het gouverneurskantoor en een ware mediaoffensief, zowel regionaal als landelijk gelanceerd over dit onderwerp. De verdenking dat de speed boat voor de kust van het dorp Oma is verdwenen heeft grote spanning veroorzaakt bij de dorpsbewoners. Ook in de dorpen Wasu en Aboru heerst er spanning. Een team dat in opdracht van de gouverneur een onderzoek heeft gedaan in het gebied, heeft volgens zegslieden op Ambon, niets kunnen vinden. Twee lijken zijn echter wel gevonden aan de kust van het dorp Tulehu (eiland Ambon).

INFORMATIECENTRUM "Maluku Tabakar"
(PUSAT INFORMASI "Maluku Tabakar")
postadres: Leasestraat 5, 2905 SM , Capelle aan den IJssel, bezoekadres: Noorderbreedte 101, 2905 SV Capelle aan den IJssel, tel.010-4422829/fax 010-4422839/e-mail: (MalukuTabakar1@hetnet.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie