Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voorlopige tarieven Delfzijl onroerende-zaakbelastingen 2001

Datum nieuwsfeit: 28-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Delfzijl

VOORSTEL

28-11-2000

Gemeente Delfzijl stelt voorlopige tarieven vast voor de onroerende-zaakbelastingen 2001

De tarieven voor de aanslag onroerende-zaakbelastingen 2001 worden eerst voorlopig vastgesteld op fictieve hoge bedragen. In de raadsvergadering van januari of februari 2001 zullen de tarieven definitief worden vastgesteld. Dit in verband met de hertaxatie in het kader van de wet: "Waardering Onroerende Zaken" (wet WOZ).

Met ingang van 01-01- 2001 gelden ingevolge de wet: "Waardering Onroerende Zaken" voor alle in Nederland gelegen onroerende zaken nieuw te bepalen waarden. Voor heel Nederland geldt vanaf 2001 voor de periode tot en met 2004 dezelfde waardepeildatum, te weten 01-01-1999.

Ook binnen de gemeente Delfzijl dienen alle onroerende zaken opnieuw te worden getaxeerd.

Momenteel is de gemeente Delfzijl bezig met de eindfase van deze taxatiewerkzaamheden. (90 procent van alle objecten zijn reeds getaxeerd). Duidelijk is, dat ook in de gemeente Delfzijl de waarden van woningen sinds 1994 behoorlijk zijn gestegen (gemiddeld 56 procent). De waarden van niet-woningen (winkels, kantoren, fabrieken etc.) zal een veel mindere stijging te zien geven. In Delfzijl zijn deze waarden nog niet helemaal bekend, doch landelijk is een 10 procent waardestijging reëel.

Binnen deze categorie "niet-woningen" is er daarnaast ook nog verschil in waardestijging ontstaan.

In de gemeente Delfzijl is sinds 1997 een differentiatie van ozb-tarieven tussen woningen en niet-woningen doorgevoerd. De gemeente heeft daarbij gebruik gemaakt van de wettelijke mogelijkheid de tarieven van de woningen lager te stellen dan die van de niet-woningen. Momenteel hanteert Delfzijl het maximale verschil tussen de verschillende tarieven (20 procent).

Echter zonder aanvullende maatregelen te nemen zullen door lastenverschuiving van niet-woningen naar woningen vele burgers geconfronteerd worden met een flinke lastenverzwaring ( hogere aanslag onroerende-zaakbelastingen).

Een nieuw wetsvoorstel stelt de gemeente in staat de tariefsdifferentiatie verder uit te bouwen.

Het maximaal percentage van 20 wordt losgelaten. De gemeente mag zelf een percentage bepalen afhankelijk van de feitelijke waardeontwikkeling van woningen en niet-woningen.

Ook de gemeente Delfzijl wil deze nieuwe wetgeving toepassen.

De nieuwe waarden zijn echter nog niet helemaal bekend. Hierdoor kan de gemeente nog geen definitieve tarieven bepalen. In de vergadering van december 2000 zal de gemeenteraad dan ook voorlopig hoge fictieve tarieven vaststellen. Zodra alle waarden bekend zijn, worden door middel van een nieuw raadsvoorstel de definitieve tarieven bepaald. Het uitgangspunt van de gemeente Delfzijl is, dat in 2001 dezelfde opbrengst voor onroerende-zaakbelastingen dient te worden binnengehaald als in 2000 (inclusief

3 procent trendmatige verhoging). Dit kan niet anders, dan tot lagere tarieven leiden.

Deze lagere tarieven in combinatie met de gewijzigde tariefsdifferentiatie moet het mogelijk maken de lastenverschuiving van niet-woningen naar woningen te beperken.

_

Nadere inlichtingen over dit bericht verstrekt de heer L.Meijerhof, telefoon 0596-639980.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie