Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Symposium over verantwoord wetenschap bedrijven

Datum nieuwsfeit: 28-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit

17 november 2000, nr. 093

Symposium over verantwoord wetenschap bedrijven

In de onderzoekspraktijk worden wetenschappers geconfronteerd met problemen en keuzes, die te maken hebben met ethisch en wetenschappelijk verantwoord onderzoeken. De uitvoering van onderzoek en de resultaten die het oplevert krijgen in toenemende mate aandacht vanuit de maatschappij en van onderzoekers zelf. Gedachten over wat wel en wat niet geoorloofd is bij het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek -'good scientific practice'- worden daarom steeds belangrijker. Tegen deze achtergrond organiseert de VAWO (Vereniging voor personeel aan universiteiten en onderzoeksinstellingen) op dinsdag 28 november in Wageningen het symposium 'Wetenschappelijk Onderzoek: Dilemma's en verleidingen'. Het gaat in het symposium primair om het zichtbaar en bespreekbaar maken van de dilemma's en verleidingen van onderzoekers. Hoe kan men wetenschappelijk correct en ethisch verantwoord handelen bij opzet en uitvoering van wetenschappelijk onderzoek?

De titel en opzet van het symposium komen overeen met die van een brochure van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Deze brochure is bedoeld als steun voor studenten en jonge onderzoekers bij het ontwikkelen van een eigen normbesef. Het gaat daarbij dan om het ontwerp van experimenten, het verzamelen van gegevens, de analyse van resultaten en de rapportage over en het gebruik van de uitkomsten van onderzoek. Het is niet mogelijk hiervoor afgeronde oordelen en voorschriften te geven; wetenschappelijk onderzoek is te veelzijdig om het te kunnen vatten in regels en procedures. De brochure wil uitnodigen tot het bespreken van verschillende mogelijkheden en afwegingen om op die manier een bijdrage te leveren aan het maken van bewuste en gefundeerde keuzen.

Prof.dr. P.J. D. Drenth, KNAW-lid en voorzitter van de werkgroep die de brochure heeft opgesteld, verzorgt op het symposium een inleiding op de problematiek. Daarna zal journalist Leo Klep een forum van Wageningse hoogleraren (prof.dr.ir. E.W. Brascamp, prof.dr.ir. J. Bouma, prof.dr.ir. I.M.C.M Rietjens en prof.dr. R.G.F. Visser) een spiegel voorhouden van concrete situaties. Daarbij wordt ingegaan op de beweegreden van betrokkenen bij het maken van hun keuzes. Ook de zaal wordt bij de discussie betrokken.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie