Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Referendum gemeenten niet alleen wanneer het uitkomt'

Datum nieuwsfeit: 28-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Referendum Nieuws, 28 oktober 2000

++++ persbericht ++++

REFERENDUM PLATFORM: REFERENDUM NIET ALLEEN WANNEER HET UITKOMT

De gemeentebesturen van Pijnacker en Nootdorp moeten het referendum niet alleen aangrijpen wanneer hen dat uitkomt, maar het referendum permanent mogelijk maken. Dat schrijft het Referendum Platform vandaag in een brief aan de beide gemeentebesturen.

Morgen, woensdag 29 november, wordt in beide gemeenten een referendum gehouden wordt gevraagd naar haar oordeel over een fusie van beide gemeenten. Op zichzelf juicht het Referendum Platform de volksstemming toe. In vele andere gemeenten neemt een handjevol raadsleden dergelijke belangrijke beslissingen over de hoofden van de burgers heen.

Maar referenda moeten niet alleen maar gehouden worden wanneer dat de betreffende gemeentebesturen goed uitkomt. "Het is maar al te duidelijk dat de gemeentebesturen van Pijnacker en Nootdorp graag willen dat hun fusie doorgaat. En ze weten dat de verwachte uitslag van het referendum hen daarin ondersteunt. Maar burgers moeten referenda kunnen aanvragen over alle onderwerpen die hen ter harte gaan. Het Referendum Platform roept de beide gemeentebesturen op om een permanente referendumverordening in te stellen", aldus Arjen Nijeboer.

Vier grote gemeenten in de buurt - Rotterdam, Den Haag, Delft, Zoetermeer - hebben laten blijken wel te voelen voor inlijving van Nootdorp en Pijnacker. Dit vormde voor de gemeenten Pijnacker en Nootdorp de directe aanleiding om een fusieproces in gang te zetten. Dit blijkt ook uit de plotselinge afwezigheid van een in Nederland gebruikelijke opkomstdrempel. Daarnaast uit de referendumkrant die huis-aan-huis verspreid is. Normaal krijgen voor- en tegenstanders in zo'n krant evenveel ruimte om hun argumenten uit de doeken te doen. In deze krant staat alleen propaganda voor de fusie te lezen. Zo wordt de lezer gerustgesteld dat de vuilnis ook na een fusie nog steeds wekelijks zal worden opgehaald - alleen de dag is nog niet duidelijk - maar wordt over het veel wezenlijker punt van de gemeentelijke belastingen slechts gezegd dat het nog niet duidelijk is hoe deze zich "ontwikkelen" zal.


Voor meer informatie: Arjen Nijeboer 020-6380558, buiten kantooruren 06-28715125

Op de avond van het referendum wordt een "verkiezingscafe" georganiseerd in de Ontmoetingskerk, Klapwijkseweg 91, Pijnacker. De stem lokalen sluiten om 20.00 uur. Rond 21.00 uur worden de eerste resultaten verwacht. Meer informatie over het referendum is te vinden op www.pijnackernootdorp.nl

++++ www.referendumplatform.nl ++++

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie