Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overschrijding reistijden ambulances baart Utrecht zorgen

Datum nieuwsfeit: 28-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
28 november 2000

Overschrijding reistijden ambulances baart provincie zorgen GS: "Nu nieuw spreidingsplan ambulancevervoer"

Gedeputeerde Staten willen met voorrang de weg vrij maken voor een nieuw spreidingsplan over het ambulancevervoer in de provincie. Dit nieuwe plan is volgens het college nodig om opheldering te bieden over de kwaliteit die nodig is voor een goed functionerend provinciaal ambulancevervoer. Aanleiding is een recent onderzoek van de Centrale Post Ambulancevervoer Utrecht (CPA), waaruit blijkt dat dit jaar in tien Utrechtse gemeenten de 'aanrijtijd' voor ambulances van maximaal 15 minuten met méér dan vijf procent werd overschreden.
GS maken zich zorgen over deze cijfers en willen weten wat de achterliggende oorzaken zijn. Momenteel loopt nog een landelijk onderzoek naar het ambulancevervoer, waarin aandacht besteed wordt aan kwaliteit en doelmatigheid. De uitkomsten van dit onderzoek zullen echter nog geruime tijd op zich laten wachten. Het college wil - gezien de ernst van de klachten - zolang niet wachten en heeft daarom besloten om zo spoedig mogelijk van start te gaan met de voorbereidingen voor een nieuw spreidingsplan, samen met partijen als de ambulancediensten en de zorgverzekeraars. Het plan moet onder andere een antwoord geven op de vraag of de elf standplaatsen van waaruit de Utrechtse ambulances nu rijden voldoende zijn en welke verdere maatregelen genomen moeten worden om de 'aanrijtijd' in te korten. Naar verwachting is dit nieuwe plan medio 2001 gereed.

GS willen in een 'drietrapsraket' actie ondernemen. Op de korte termijn wil het college laten onderzoeken of huisartsen in de provincie - voorzien van medicatiekoffers - kunnen worden bijgeschoold voor spoedeisende hulp in een aantal probleemgemeenten. Voor de middellange periode geldt dat er een aangepast spreidingsplan voor het ambulancevervoer in de provincie wordt opgezet. Tenslotte is er het landelijke onderzoek naar het ambulancevervoer; uitkomsten van deze studie kunnen worden benut voor maatregelen in de periode na 2001.

Onderzoek naar provinciale voorfinanciering
Op het moment dat het nieuwe provinciale spreidingsplan gereed is, bestaat de kans dat nog niet bekend is hoe het is gesteld met de uitkomsten van het landelijke onderzoek. Voorfinanciering ten behoeve van eventuele extra standplaatsen door de provincie Utrecht is in dat geval niet uitgesloten, aldus GS. Het college heeft daarom opdracht gegeven om de gevolgen van een dergelijke bevoorschotting voor de provinciale begroting alvast in beeld te brengen. Overigens zijn er meer provincies, waaronder Noord-Brabant, die hiervoor eigen geld apart willen zetten.

Voor nadere informatie: Ron van Dopperen, 030 - 258 3196 of ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie