Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Subsidies provincie Groningen voor beeldende kunst

Datum nieuwsfeit: 28-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 28 november 2000, Persbericht nr. 211

Provincie geeft subsidies beeldende kunst

GS hebben besloten 67.650,- subsidie te geven aan verschillende projecten en manifestaties op het gebied van beeldende kunst. De subsidies zijn verstrekt op basis van de adviezen van de Provinciale Adviesraad Beeldende Kunst (PABK). Het gaat om: Galerie Ann's Art - publicatie 15-jarig jubileum ( 5.000,-), Natuurmuseum Groningen - expositie "Het dubbele gezicht van de natuur" (5.000,-), Stichting De School - videoproject Arnold, Kreiss en Whetnell (5.000,-), Stichting De School - publicatie (5.000,-), Stichting Art Primeur - manifestatie Art Primeur (7.500,-), Stichting De Voorruit -Atelier Route Groningen 2001 (12.500,-) Fase 4 - Eindexamenpresentatie vormgevers en ontwerpers (2.500,-), Stichting Route Kunst aan Huis - atelierroute en expositie (5.150,-), Stichting De School - basisinfrastructuur Tschumipaviljoen (20.000,-).

Galerie Ann's Art - publicatie grafiektentoonstelling ( 5.000,-)

Galerie Ann's Art organiseert in het kader van haar 15-jarig bestaan een grafiektentoonstelling. De expositie zal in samenwerking met Academie Minerva en galerie De Munnek plaatsvinden van 27 april tot en met 20 mei 2001 en circa 60 noordelijke en landelijke grafiekkunstenaars nemen hieraan deel. Het werk zal te zien zijn op drie locaties in de stad Groningen: galerie Ann's Art , Academie Minerva en galerie De Munnek. Het college van GS onderkent hed belang van een jubileumexpositie voor zowel de galerie als voor de kunstenaars en is positief over de professionele opzet van de presentatie. GS geven subsitie voor de catalogus die zal verschijnen.

Natuurmuseum - "Het dubbele gezicht van de natuur" (5.000,-)

In samenwerking met het Universiteitsmuseum, de kunsthistorica A. Gantheführer-Trier en het Archiv Wilde (Zülpich/D) organiseert het Natuurmuseum Groningen volgend jaar van 15 september tot en met 23 maart 2002 een tentoonstelling, waarin het werk van de plantenfotograaf Karl Blossfeldt (1865-1932) centraal staat. Blossfeldt is bekend geworden van zijn gedetailleerde zwart-wit opnames van bloemen en planten. De tentoonstelling richt zich op een publiek van 12 jaar en ouder. In samenhang met de tentoonstelling zal een educatief programma ontwikkeld worden voor het voortgezet onderwijs. GS vinden dit een tentoonstelling van historisch, cultureel en educatief belang en zijn positief over de samenwerking die de twee musea aangaan met enerzijds het archief in Duitsland en anderzijds met middelbare scholen.

Stichting De School - publicatie (5.000,-)

Het Tschumipaviljoen aan het Hereplein in Groningen is in 1990 neergezet in het kader van de manifestatie "What a Wonderful World". Sinds 1994 wordt het paviljoen door stichting De School beheert. De School organiseert sindsdien projecten op het gebied van mediakunsten op deze locatie. Alle tot nu toe gerealiseerde projecten zijn gedocumenteerd, maar nooit eerder in publicatievorm. De publicatie zal een open einde hebben en in concept en vorm begrippen als vloeibare ruimte en nieuwe mediacultuur centraal stellen. Het college is positief over het idee om op dit tijdstip een publicatie uit te geven en erkent het belang van een publicatie.

Stichting De School - videoproject Tschumipaviljoen Groningen (5.000,-)

Stichting de School presenteert in de maanden november 2000 tot en met februari 2001 videoprojecties in het Tschumipaviljoen. Het gaat om videowerken van Arnold, Kreiss en Whetnell. Het college is vooral positief over de video van Arnold. Arnold toont covers van damesromannetjes die door middel van morphing (in elkaar overvloeien) tot een ritmisch geheel zijn gemaakt. Het resultaat is intrigerend te noemen en is bijzonder geschikt om de aandacht van passanten vast te houden. De video "Beach" van Kreiss is ingetogener. De strandbeelden in zijn videowerken werken door het trage tempo hypnotiserend en hebben daardoor een groot contrast met het straatbeeld.

Stichting De School - basisinfrastructuur Tschumi-organisatie (20.000,-)

Stichting De School wil in het Tschumipaviljoen een zogenaamd 'organisme' laten ontstaan: het gaat hier om een kunsttoepassing die ten doel heeft publiek op een interactieve manier in de projecten deel te laten nemen. Het voornemen is een fysiek gedeelte (het Hereplein) en een virtueel deel (via internet) te creëren. Daartoe zal de organisatie computers, sensoren en projectoren plaatsen in het paviljoen. Gekozen wordt te starten met een globale structuur met weinig functionele details.

GS vinden de toekomstplannen van de stichting boeiend en ambitieus. Het is interessant voor kunstenaars om daar weer op te reageren. Het college ziet het Tschumipaviljoen als een uitermate geschikte locatie voor presentaties van het werk van kunstenaars.

Stichting Art Primeur - Art Primeur ontmoet Oost-Europa (7.500,-)

De stichting Art Primeur organiseert sinds 1994 tentoonstellingen van geselecteerde eindexamenkandidaten, afkomstig van Nederlandse kunstvakopleidingen. Van 29 maart tot en met 26 april 2001 organiseert de stichting wederom een tentoonstelling met als thema "Art Primeur ontmoet Oost-Europa" op drie locaties in Dordrecht. Aan deze expositie zullen in totaal 27 in Nederland afgestudeerde kunstenaars deelnemen, waarvan twee van Academie Minerva afkomstig zijn (Rosemarijn Kroes en Hidde Beekman). GS verwachten dat er een leuke uitwisseling kan ontstaan tussen de kunstenaars uit West- en Oost-Europa.

Stichting De Voorruit - Atelierroute Groningen 2001 (12.500)

Stichting de Voorruit organiseert in het weekend van 26 en 27 mei 2001 voor de vijfde keer de tweejaarlijkse Atelierroute Groningen. Circa 200 kunstenaars in de gemeente Groningen nemen hieraan deel. Het succes van de Atelierroute heeft zich inmiddels bewezen: in 1999 zijn er in twee dagen 57.000 bezoeken afgelegd. Het college van GS is dan ook enthousiast over de Atelierroute. Het belang voor de kunstenaars is groot vinden GS. De Atelierroute is laagdrempelig en geeft een groot publiek de mogelijkheid kennis te maken met Groninger kunstenaars en hun werk. Het project stimuleert het ondernemerschap van kunstenaars; zij leggen contacten met het publiek.

Fase 4 - Presentatie eindexamenkandidaten vormgeving en ontwerp van Nederlandse kunstacademies (2.500,--)

Van 25 november tot en met 23 december 2000 vindt er een tentoonstelling plaats in de Kunsthal 2000 in Groningen (Gedempte Kattendiep) van afgestudeerde studenten toegepaste vormgeving van alle kunstacademies in Nederland onder de naam "Craft Design". Normaliter is deze presentatie onderdeel van de meubelbeurs in de Prins Bernhardhoeve te Zuidlaren. Door een interne reorganisatie van de Prins Bernardhoeve zal er dit jaar geen najaarsbeurs plaatsvinden. Om te zorgen dat er toch een presentatie plaatsvindt hebben galerie KIS (Amsterdam) en galerie Fase 4 (Groningen) de handen ineen geslagen. Met deze presentatie willen zij beginnende Nederlandse vormgevers en ontwerpers stimuleren en het werk van startende vormgevers en ontwerpers bij het bedrijfsleven introduceren. Het college van GS heeft sympathie voor het initiatief van Fase 4 om, in samenwerking met galerie KIS, deze vormgevingspresentatie te verzorgen. De lijst van aangezochte kunstenaars wekt voldoende vertrouwen. De presentatie richt zich op een breed publiek.

Stichting Route Kunst aan Huis Lauwersland - Kunstroute en expositie Lauwersland 2001 (5.150.-)

De stichting Kunst aan Huis zal in de maanden maart en april 2001 gedurende 2 weken een open atelierroute organiseren in de regio Lauwersland. Er is inmiddels van 12 kunstenaars bekend dat zij interesse hebben om deel te nemen aan de route. Parallel aan de route zal er een groepstentoonstelling plaatsvinden op Borg Verhildersum in Leens. Het college van GS staat sympathiek tegenover het initiatief van de stichting Kunst aan Huis om voor de tiende keer de atelierroute in het Lauwersland te organiseren. De kunstroute is laagdrempelig en interessant voor de bewoners uit het gebied en voor toeristen en ander geïnteresseerd publiek.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, afdeling Bestuurscontacten, 050 - 3164324.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie