Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verklaring voorzitterschap Europese Unie over Indonesië

Datum nieuwsfeit: 28-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
European Union

Indonesia : Climate of tension and violence Press Release: Brussels (28-11-2000) - Press: 450 - Nr: 13667/00


Brussel,
28 november 2000

13667/00 (Presse 450)

P 179/00

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over Indonesië

De Europese Unie blijft uiterst bezorgd over de gespannen en gewelddadige atmosfeer die nog altijd heerst in bepaalde Indonesische provincies, met name Atjeh, de Molukken en Irian Jaya.

De EU heeft zich verscheidene malen voor een sterk, verenigd en democratisch Indonesië uitgesproken. Zij steunt de territoriale integriteit van het land ten volle. Zij moedigt de Indonesische autoriteiten aan bij hun streven om de regionale geschillen via de dialoog in plaats van met geweld op te lossen.

Wat Atjeh betreft had de Europese Unie in mei jongstleden het door de Indonesische autoriteiten en de GAM (Beweging Vrij Atjeh) te Genève ondertekende akkoord voor een humanitair bestand verwelkomd. Zij was tevens verheugd dat er een begin was gemaakt met de juridische procedure die het mogelijk moet maken om de vermoedelijke plegers mensenrechtenschendingen in de provincie voor de rechter te brengen.

De Europese Unie dringt er bij de Indonesische regering en de betrokken partijen op aan om op de weg van de dialoog voort te gaan en hun pogingen om een vreedzame oplossing voor de spanningen in de provincie Atjeh te vinden, op te voeren. Zij roept alle partijen tot terughoudendheid op, teneinde elke nieuwe verslechtering van de situatie te voorkomen.

Zij zal de ontwikkeling van de situatie ter plaatse aandachtig blijven volgen.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie