Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stemmen in de gemeente Weerselo

Datum nieuwsfeit: 29-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Weerselo
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Weerselo

"Vergeet niet te stemmen op 29 november 2000"

Met deze oproep begint de tekst op de achterzijde van de huis-aan-huis verspreide kandidatenlijst voor de verkiezingen op woensdag 29 november a.s. voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente met de werknaam Denekamp.

Er is hier en daar onduidelijkheid ontstaan over de aanstaande verkiezingen.
In het kort willen wij graag de essenties van deze verkiezingen toelichten.

Waarom zijn deze verkiezingen ?
Het zal u niet ontgaan zijn, dat door de aanvaarding van de herindelingswet Twente per 1 januari a.s. onder andere de huidige gemeenten Denekamp, Ootmarsum en Weerselo worden opgeheven. Van het grondgebied Weerselo gaan delen naar Oldenzaal. Hengelo en Enschede. Nu er per 1 januari a.s. een nieuwe gemeente ontstaat moeten er voor de nieuwe gemeenteraad tussentijdse verkiezingen worden gehouden. Dit gebeurt op 29 november a.s. Het zijn dus verkiezingen voor de nieuwe gemeente, die bestaat uit het grondgebied van de "oude" gemeenten Denekamp, Ootmarsum en Weerselo. Het is dus niet zo, dat enkel voor de huidige gemeente Denekamp gestemd gaat worden. Deze laatste onterechte constatering is- zo is ons gebleken - een wijd verbreid misverstand geworden. Voor alle duidelijkheid: ook de huidige gemeente Denekamp wordt per 1 januari a.s. opgeheven.
De verwarring is hoogstwaarschijnlijk ontstaan, door het feit dat de nieuwe (samengevoegde) gemeente de werknaam Denekamp heeft gekregen. Wij hopen - en verwachten dat eerlijk gezegd ook - dat op 29 november a.s. vele kiesgerechtigden naar de stembus gaan. De nieuwe gemeenteraad zal voor belangrijke beslissingen komen te staan. Onder andere zal de nieuwe gemeenteraad besluiten moeten nemen over de bestuurlijke en ambtelijke organisatie, de naam van de nieuwe gemeente, de plaats waar het gemeentehuis komt en natuurlijk het te voeren beleid. Het is daarom van groot belang dat de raad gekozen wordt door zoveel mogelijk inwoners en daarmee een zo breed mogelijk democratisch draagvlak krijgt.

Waarom hebben de inwoners, die per 1 januari a.s. naar Oldenzaal en Hengelo overgaan geen oproepingskaart ontvangen ? Het is wettelijk geregeld, dat aan de verkiezingen op 29 november a.s. enkel inwoners mogen deelnemen, die na 1 januari a.s. inwoner van de nieuwe gemeente zijn. Dit uitgangspunt betekent, dat inwoners die per
1 januari a.s. naar een andere gemeente overgaan niet kiesgerechtigd zijn voor de nieuwe gemeenteraad van de gemeente met de werknaam Denekamp.
Het ingestelde Hoger Beroep tegen de overgang van extra gebied naar de gemeente Oldenzaal brengt daarin geen verandering. Het is gebleken, dat ten onrechte in de gebieden die per 1 januari a.s. overgaan naar Oldenzaal en Hengelo kandidatenlijsten verspreid zijn. Hieruit zou de verwachting kunnen ontstaan, dat deze inwoners wel kiesgerechtigd zijn. Dit is dus niet zo.

Ik heb geen oproepingskaart ontvangen en ben per 1 januari a.s. wel inwoner van de nieuwe gemeente.
Mocht u - onverhoopt - geen oproepingskaart ontvangen hebben dan kunt u toch deelnemen aan de aanstaande verkiezingen. Wel is het zaak dat u zo spoedig mogelijk contact opneemt met het bureau Burgerzaken van de gemeente Denekamp, tel. 0541-358871. Daar wordt dan geregeld, dat u alsnog in het kiezersregister wordt ingeschreven en een oproepingskaart ontvangt.

Ik heb wel een oproepingskaart gekregen maar ben deze kwijt. Geen nood !
U kunt op de dag van de stemming naar het stembureau gaan waarvoor u ingeschreven bent. Met uitzondering van het dorp en dorpsgebied Deurningen is dat het stembureau waar u gewend bent te gaan stemmen. U krijgt daar een nieuwe oproepingskaart. Vergeet u niet uw legitimatiebewijs mee te nemen ?

Nadere informatie over deze verkiezingen
Kunt u verkrijgen bij het bureau Burgerzaken van de gemeente Denekamp, tel. 0541 - 358871. Svp bellen tussen 08.30 en 12.30 uur.

"Vergeet niet te stemmen op 29 november 2000 ! "

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie