Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Protonoverdracht en fotolithografie

Datum nieuwsfeit: 29-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Femtosecond studies of excited-state proton transfer reactions in solutions

Datum woensdag 29-11-2000
Tijd 10:00 uur

Promovendus D.R.A. Marks

Promotor prof. dr. M. Glasbeek

Chemische reacties waarbij een waterstofatoom zich verplaatst zijn van fundamenteel belang in de biologie en chemie. Kennis van deze vorm van protonoverdracht is belangrijk voor fotolithografie, chemische lasers en onderzoek naar moleculaire opslagsystemen voor informatie en energie. Het proton verplaatst zich bij zulke reacties binnen een molecule of tussen meerdere moleculen; dit laatste vaak in een situatie met oplosmiddelen. Met korte laserpulsen en spectroscopisch onderzoek kunnen hierover gegevens verkregen worden. De auteur onderzocht de protonoverdrachtsdynamica in een drietal foto-geëxciteerde moleculaire systemen. Hij verdedigt de opvatting dat alleen de 'cyclische' complexen van opgeloste en oplosmiddelmoleculen bij de protonoverdracht betrokken zijn.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie