Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Bescherming werknemer soms te ver in richtlijn EU

Datum nieuwsfeit: 29-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamBescherming werknemer gaat soms te ver in Europese richtlijnDe Europese Richtlijn 98/50 stelt dat wanneer een onderneming overgaat, bijvoorbeeld door fusie, overname, splitsing etc., de nieuwe werkgever verplicht is alle werknemers mee over te nemen met behoud van al hun rechten en verplichtingen. Dit principe is niet altijd toepasbaar en er bestaan dan ook uitzonderingen op. Het is aan de lidstaten - binnen de grenzen die de richtlijn biedt - de materie te wegen en de uitzonderingen te bepalen.

In zijn proefschrift onderzocht Ronald Beltzer welke leemtes en onduidelijkheden er bestaan in de rechtspositie van werknemer in geval van overgang van het bedrijf waar hij werkt, en of de huidige bescherming van de werknemer in een dergelijk geval nog wel gepast is in deze tijd. De Europese richtlijn blijkt op sommige punten nogal onduidelijk te zijn. De Nederlandse wet is soms in het geheel niet afgestemd op wat de Europese wetgever wil. Het Hof van Justitie, die de richtlijn moet uitleggen, voegt bij vrijwel elke uitspraak weer iets nieuws toe.

Soms is het voor de verkrijger (de nieuwe werkgever) gewoon niet mogelijk dezelfde arbeidsvoorwaarden te bieden omdat hij een ander soort bedrijf heeft. Hier zou een uitzondering op de regel van algehele overgang op haar plaats zijn. Overgang bij faillissement vormt al een uitzondering. Als de nieuwe werkgever alle schulden moet overnemen, zal het moeilijk zijn iemand te vinden die het bedrijf wil kopen. Ook aan de naleving van de CAO kleven problemen. De Europese richtlijn zegt dat de rechten en verplichtingen uit de CAO die geldt in het bedrijf dat overgaat, ook overgaan. Maar de Nederlandse wetgeving stelt dat een CAO van een bedrijf van toepassing is op alle werknemers, ook op de overgegane werknemers. Zijn op die werknemer nu twee CAO's van toepassing? Mag hij het beste kiezen uit beide CAO's? Is dat ook de bedoeling van de Europese wetgever? De promovendus stelt dat de Europese richtlijn en Nederlandse wetgeving een aardige balans bieden op het gebied van flexibiliteit en rechtsbescherming van de werknemer bij overgang van de onderneming waar hij werkzaam is. Hoewel de Europese richtlijn in sommige gevallen te rigide is en de bescherming van de werkgever te ver gaat, bijvoorbeeld in het geval van de geldigheid van de oude CAO, en in sommige gevallen niet ver genoeg, bijvoorbeeld in geval van een faillissement.

Ronald Beltzer promoveert woensdag 29 november op het proefschrift: Overgang van onderneming in de private en publieke sector. Zijn promotor is prof. mr. P.F. van der Heijden. Van het proefschrift verschijnt een handelseditie bij Kluwer Deventer.

..

Laatste wijzigingen: 24 november 2000 - (webmaster@uva.nl) Bron: PR & Persvoorlichting

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie