Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA wil meer onderzoek naar oorzaken ziekte ME

Datum nieuwsfeit: 29-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CDA TWEEDE KAMERFRACTIE

CDA: meer onderzoek naar oorzaken ziekte ME

Het CDA zal bij de behandeling van de begroting VWS vragen naar een breed onderzoek naar de oorzaken van de ziekte ME.

Siem Buijs: 'De omvang van de ME-problematiek wordt vaak onderschat. Voor de patient en de naaste omgeving is deze ziekte zeer ingrijpend. Het leven raakt ontwricht en het duurt lange tijd voor de ME-patient weer enigszins kan deelnemen aan het gewone leven. Ook de maatschappelijke kosten zijn hoog; recentelijk is berekend door het ME-steunfonds dat de ziekte ME/VCS de Nederlandse samenleving tussen de 560 en 1,34 miljard gulden per jaar kost. Het ME-Fonds wil graag verder onderzoek doen naar de oorzaken van ME. Vreemd genoeg is er nog steeds weinig bekend over de ziekte ME, terwijl er steeds meer mensen aan leiden. Wij willen de minister vragen om nader onderzoek. Als er meer zicht is op de oorzaken van ME, kan beter gewerkt worden aan een effectieve behandeling en preventie. Daar zouden patienten enorm mee geholpen zijn en kan wellicht worden voorkomen dat het aantal patienten met ME verder toeneemt. Zo.n onderzoek kost maar een paar miljoen. Een kleine investering, waarmee in de toekomst wellicht hoge kosten bespaard kunnen worden. En een groep patienten eindelijk serieus genomen wordt'.

Daarnaast zal het CDA vragen om meer preventief beleid om slechthorendheid te voorkomen. Siem Buijs: 'Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. De Zorgnota geeft geen aandacht aan dit probleem, terwijl Nederland 1,3 miljoen slechthorenden kent. Jaarlijks beschadigen ca 20.000 jongeren hun gehoor door lawaai. Een goede voorlichtingscampagne is toch niet teveel gevraagd ?!'.

Woordvoerder: Siem Buijs 070-3182589

Voor verdere informatie: Bieke Oskam 070-3182509

29 nov 00 12:51

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie