Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Instrument verhoogt inzicht kosteneffecten dubomaatregelen

Datum nieuwsfeit: 29-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
P E R S B E R I C H T

Rotterdam, 28 november 2000

Nieuw digitaal rekeninstrument verhoogt inzicht
in kosteneffecten dubomaatregelen

Op de Nationale DuboDag 2000 heeft staatssecretaris Remkes van VROM het eerste exemplaar van het door Stichting Bouwresearch (SBR) ontwikkelde Kostenreferentiemodel Woningbouw in ontvangst genomen. Het Kostenreferentiemodel, een nieuw digitaal rekeninstrument, maakt het mogelijk om al vroeg in het planproces bij een woningbouwproject de te verwachten kosteneffecten van kwaliteitsverhogende dubomaatregelen op een realistische wijze te berekenen. Hierdoor kan de communicatie tussen partijen in de haalbaarheidsfase van een project aanzienlijk worden verbeterd.

Steeds vaker worden tussen gemeenten en projectontwikkelaars prestatiegerichte convenanten gesloten. Dit heeft tot gevolg dat al vroeg in het planproces afspraken worden gemaakt over grondkosten en woningdifferentiatie, maar ook over de beoogde woonkwaliteit. Hierdoor ontstaat er behoefte aan inzicht in de kosteneffecten van toe te passen kwaliteitsverhogende maatregelen, zoals duurzaam bouwen. Niet alleen ten aanzien van de bouwkosten, maar ook de gevolgen voor het onderhoud en het effect op de woonlasten.

Met het Kostenreferentiemodel worden op basis van geselecteerde projectkenmerken de dubo-ambities geselecteerd met behulp van een keuzematrix voor duurzaam bouwen. Vervolgens worden de investerings- en exploitatiekosten berekend, waarbij de voordelen voor onderhoud en energie worden aangetoond. Wanneer een project in de categorie huurwoningen valt, kan snel inzicht worden verkregen bij welke huurprijs de exploitatie dekkend of winstgevend is.

Het Kostenreferentiemodel vormt in het gebruik één geheel met het Nationaal pakket Woningbouw maar is ook als zelfstandig product leverbaar. Beide producten zijn medio december voor de markt beschikbaar.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie