Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dunningen in Haagse bossen

Datum nieuwsfeit: 29-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

Persberichten >>

Dunningen in Haagse bossen

In de komende winterperiode gaat de dienst Stadsbeheer dunningen uitvoeren in de bossen van de Scheveningse Bosjes, Nieuwe Scheveningse Bosjes, St. Hubertuspark, De Uithof, Bosjes van Poot, Madestein, Meer en Bos en de Bosjes van Pex. De werkzaamheden gaan tot medio februari duren.

Belangrijke bosbeheermaatregel

Dunning is een belangrijke bosbeheermaatregel die bijdraagt aan een gezond en aantrekkelijk bos. De werkzaamheden houden in dat, afhankelijk van soort, kwaliteit en leeftijd, bomen worden omgezaagd. Zo krijgen goede en gezonde bomen de ruimte om te groeien. Ook kunnen door het dunnen open ruimten in het bos ontstaan die van belang zijn voor de ontwikkeling van planten en dieren, maar ook voor de beleving door mensen. Bij de dunningen worden met name de snel groeiende en te grote bomen verwijderd, zoals populieren en esdoorns.

In de Scheveningse Bosjes, de Nieuwe Scheveningse Bosjes, St. Hubertuspark en de Bosjes van Poot gaat Stadsbeheer bovendien verder met de verwijdering van dode, zieke en slecht groeiende dennen. Zo worden in de dennen aanwezige ziekten en plagen bestreden.

Inzet van paarden

Het hout dat vrijkomt bij het dunnen blijft voor een belangrijk deel in het bos liggen. Dit hout sterft af. Vervolgens vormt het een voedselbron voor planten en dieren en geeft het schuilgelegenheid en nestplaatsen voor vogels en vele andere dieren. Een gedeelte van het hout is geschikt voor de verkoop en wordt afgevoerd door paarden. Dit is een milieuvriendelijke methode die minder schadelijk is voor het bos, de bosbodem en de paden.

'Geïntegreerd bosbeheer'

Een bos heeft verschillende functies: mensen willen er graag wandelen en recreëren, maar aan de andere kant is het ook de bedoeling de natuur haar gang te laten gaan en het bos voor de toekomst te behouden. Deze functies kunnen prima samengaan maar dit vergt wel wat extra aandacht van de beheerder. Het 'geïntegreerd bosbeheer' dat in de Haagse bossen wordt toegepast, zorgt ervoor dat het bos gezond en recreatief aantrekkelijk blijft.

Mensen die vragen hebben over de uitvoering van de dunningswerkzaamheden kunnen contact opnemen met de groenbeheerder in:
*

stadsdeel Loosduinen, telefoon 353 7950 (voor Madestein, Meer en Bos en Bosjes van Pex);

*

stadsdeel Scheveningen, telefoon 353 5650 (voor Scheveningse Bosjes, Nieuwe Scheveningse Bosjes en St. Hubertuspark);
*

stadsdeel Escamp, telefoon 353 5950 (voor De Uithof);
*

stadsdeel Segbroek, telefoon 353 5751 (voor Bosjes van Poot).

Bij de uitvoerders op het werk en op de stadsdeelkantoren is bovendien de folder "Bossen en bosbeheer in Den Haag" verkrijgbaar.

last update: 29 november 2000 ;pag.: 5243; auteur: 77 29 november 2000 - pag. 5243 - 77

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie