Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kerncentrale Dodewaard wil Greenpeace monddood maken

Datum nieuwsfeit: 29-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Greenpeace
Zoek soortgelijke berichten
Greenpeace

P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 29 november 2000

Kerncentrale Dodewaard probeert Greenpeace monddood te maken

NEDERLANDS KERNAFVAL DREIGT NAAR
OMSTREDEN SELLAFIELD TE GAAN

Greenpeace wil dat milieuminister Pronk het op handen zijnde transport van Nederlands kernafval naar Sellafield afblaast. Kerncentrale Dodewaard heeft op 14 december het eerste nucleaire transport sinds 1997 gepland. Minister Pronk beloofde de Tweede Kamer dit voorjaar dat de gevaarlijke nucleaire lozingen van Sellafield zouden afnemen. Dat valt bitter tegen in de praktijk. Greenpeace wijst minister Pronk nu op de harde conclusies van de RWMAC (Radioactive Waste Management Advisory Committee) over misstanden bij de Britse
opwerkingsfabriek in Sellafield. Het Britse adviesorgaan heeft onlangs vastgesteld dat de nucleaire lozingen in zee van de opwerkingsfabriek toenemen.

Pronk heeft vastgesteld dat Nederland als leverancier van kernafval mede- verantwoordelijk is voor de vervuiling door Sellafield. Nu blijkt dat de belofte van Pronk over minder lozingen niet wordt waargemaakt, hoort Nederland zijn verantwoordelijkheid nemen en het transport naar Sellafield af te gelasten.

In Sellafield wordt door middel van een chemisch proces plutonium uit gebruikte brandstofstaven gehaald. Deze opwerking is overbodig en bijzonder schadelijk voor het milieu: Sellafield loost jaarlijks miljoenen liters radioactief afval rechtstreeks in zee. De radioactiviteit verspreidt zich het zeewater en wordt opgeslagen in zeeorganismen. De landen van het OSPAR-verdrag ter bescherming van de Noord-Atlantische oceaan hebben afgesproken om een einde te maken aan deze vervuiling. Nu blijkt dat de Britse opwerkingsfabriek de lozingen niet vermindert maar zelfs opvoert, schendt Groot-Brittannië deze afspraken.

Op 14 december heeft de kerncentrale Dodewaard het eerste nucleaire afvaltransport naar Sellafield sinds 1997 gepland. Vanuit Dodewaard zou het kernafval per vrachtwagen naar Vlissingen en per schip naar Barrow gaan, een haven vlak bij Sellafield. Kerncentrale Dodewaard en de eigenaar van Sellafield, BNFL, proberen alle protesten tegen hun omstreden praktijken via de rechtbank in de kiem te smoren. Op straffe van 200.000 gulden per dagdeel vertraging of verhindering, eisen zij een totaalverbod van acties. Greenpeace is een van de gedaagden bij de zaak die donderdag 30 november om 9.30 uur voor de rechtbank in Amsterdam dient. Arial


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie