Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP Utrecht: EU dwingt niet tot verkoop REMU

Datum nieuwsfeit: 29-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Socialistische Partij afdeling Utrecht

PERSBERICHT SP gemeenteraadsfractie Utrecht
27 november 2000.

SP: Europese Unie dwingt niet tot verkoop energiedistributie-bedrijven

De Europese Unie dwingt de lidstaten geenszins om energiedistributie-bedrijven, die in overheidshanden zijn, te verkopen. Dat blijkt uit onder-zoek van de SP gemeenteraadsfractie. De SP onderzocht de EU Richtlijn 96/92/EG betreffende gemeenschappelijke regels voor de interne markt voor elektriciteit, omdat de fractie van Leefbaar Utrecht tijdens het raadsdebat van 16 november jl. stelde dat de gemeente Utrecht, of ze dat nu wil of niet, door EU-regelgeving feitelijk gedwongen wordt om de REMU te verkopen. De SP zocht ook uit hoe het staat met het eigendom van de energie-bedrijven in Europese landen die reeds langer hun markt geliberaliseerd hebben. In veel van deze landen blijkt de overheid, ondanks de liberalisatie, nog steeds de dominante aandeelhouder bij de distributie van gas en stroom en vaak ook bij de productie van elektriciteit. Ook hieruit blijkt dat het exploiteren van een energiebedrijf als nutsvoorziening anno 2000 geenszins een utopie is.

In Zweden is de grootste producent Vattenfall een staatsbedrijf, de meeste distributiebedrijven zijn in handen van gemeenten. In Noorwegen is de grootste producent Statkraft een staatsbedrijf, de overige productiebedrijven zijn grotendeels eigendom van gemeenten en provincies, net als de distributie-bedrijven. In Finland is de grootste producent Fortum voor 75% eigendom van de staat, het resterende deel is in handen van institutionele beleggers. In Noorwegen is de markt sinds 1995 geheel geliberaliseerd, in Zweden sinds 1998 en in Finland sinds 1999. In Nederland zal waarschijnlijk per 1-1-2004 de liberalisatie (=vrije concurrentie voor alle verbruikerscategorieën) voltooid zijn. Opvallend is in de Scandinavische landen bovendien dat ook de distributie-netten nog vrijwel voor 100% in overheidshanden zijn.

Indien de Utrechtse partijen zich aan hun verkiezingsbeloften houden zou de gemeenteraad de verkoop van de REMU-aandelen moeten afwijzen. SP en Leefbaar Utrecht verklaarden zich in hun programma al tegen, PvdA en Burger en Gemeenschap deden dit tijdens de campagne. Inmiddels heeft ook Groen Links aangegeven niet in te stemmen met de verkoop. De SP voorspelt dat door de verkoop het winstniveau met zo'n f280 miljoen per jaar, dat is zo'n f600 per huishouden in het werkgebied van de REMU, omhoog moet. Een deel van de winststijging moet komen uit reorganisaties (dus ontslagen), een ander deel uit hogere rekeningen voor de gebruikers.

Inlichtingen: Paulus Jansen, tel. (06) 51844755.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie