Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gebrek stageplaatsen zorg ook schuld kabinet

Datum nieuwsfeit: 29-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CDA TWEEDE KAMERFRACTIE

CDA: Gebrek stageplaatsen zorg ook schuld kabinet

De CDA-fractie in de Tweede Kamer deelt de mening van de MBO-verpleegkundigen in opleiding dat het een schande is dat zij in het buitenland een stageplaats moeten gaan zoeken, terwijl de tekorten in de zorg in eigen land nijpend zijn. Het feit dat er in de ziekenhuizen geen stagebegeleiders beschikbaar zijn vanwege de werkdruk is begrijpelijk maar niet een afdoende verklaring voor het probleem vindt het CDA.

CDA-kamerlid Siem Buijs: 'Een belangrijke oorzaak voor dit probleem is het afschaffen van de zogenaamde 'in-service-opleidingen' door het Paarse kabinet in 1996. De gedachte was dat het binnen het reguliere onderwijs veel efficiënter kon en het paste in het streven van minister Borst dat het allemaal goedkoper moest. Op deze manier werd echter niet alleen de drempel voor de jongeren verhoogd, maar verdwenen dus ook de mensen binnen de zorg die de jongeren kunnen begeleiden. De laatste jaars MBO-studenten van nu zijn de slachtoffers van de maatregel toen!'

Dat er nu extra geld wordt gereserveerd voor de begeleiding door het kabinet is niet voldoende. 'Het is zaak de kennis en kunde te behouden en weer terug te krijgen', aldus Buijs. De CDA-er wil daarbij ook kijken naar de grote instroom in de WAO vanuit de zorg. 'Deze mensen kunnen wellicht met een lichtere fysieke belasting voor de zorg worden behouden. Stagebegeleiding biedt die mogelijkheid misschien.' Buijs vindt het daarnaast onaanvaardbaar dat herintreders zelf de kosten moeten dragen voor hun opfrissings-opleiding. 'Heb je eindelijk mensen die willen, laat je ze er voor bloeden. Onbegrijpelijk.', aldus Buijs die deze onderwerpen ook aan de orde zal stellen bij de begrotingsbehandeling VWS.

Woordvoerder: Siem Buijs

Voor verdere informatie: Jack de Vries, voorlichter,
06-53714623.

29 nov 00 15:16

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie