Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gedep. Staten Groningen verdelen geld stedelijke vernieuwing

Datum nieuwsfeit: 29-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 29 november 2000 persbericht nr. 209

GS verdelen ruim 2,3 miljoen voor stedelijke vernieuwing

GS hebben vandaag f 2.354.500,-. uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) voor 2001 verdeeld onder een viertal projecten. Het gaat hierbij om projecten van de project-gemeenten Appingedam, Haren, Vlagtwedde en Zuidhorn. In totaal hebben 11 van de 19 project-gemeenten een project ingediend.

Projecten

De volgende projecten hebben een bijdrage ontvangen uit het ISV-budget:

Appingedam

Herstructurering na-oorlogse wijk Opwierde

f 655.500,-

Haren

Komplan Haren

f 804.500,-

Vlagtwedde

Herinrichting wegen langs Stads- Ter Apelkanaal

f 544.500,-

Zuidhorn

Herinrichtingsplan Pieterzijl

f 350.000,-

Ingediende projecten van de gemeenten De Marne, Eemsmond, Grootegast, Menterwolde, Pekela, Slochteren en Ten Boer hebben geen bijdrage ontvangen, omdat de door hen ingediende projecten niet voldoen aan de ISV-criteria.

In de huidige ISV-periode (2000-2004) is 30 miljoen voor projectgemeenten beschikbaar. Gemiddeld is dat 6 miljoen per jaar. Dit eerste jaar wordt echter minder geld aan de gemeenten toegekend, dit geld wordt doorgeschoven naar de volgende jaren.

Criteria

De ingediende plannen worden getoetst aan verschillende criteria. Belangrijk is in ieder geval de samenhang tussen de verschillende beleidsvelden, de integrale aanpak van stedelijke ontwikkelingen is het uitgangspunt van het ISV. Daarnaast wordt o.a. gekeken naar de financiële onderbouwing en aspecten als duurzaamheid, bodemsanering en afstemming met buurgemeenten, indien grensoverschrijdende aspecten een rol spelen.

ISV

Naar aanleiding van de Nota Stedelijke Vernieuwing heeft het ministerie van VROM het initiatief genomen bestaande geldstromen te bundelen ten behoeve van een samenhangend en integraal beleid voor de stedelijke vernieuwing, het ISV. De provincie heeft o.a. de taak om het ISV-budget te verdelen over de niet-rechtstreekse gemeenten. In de provincie Groningen zijn dit alle gemeenten, behalve de gemeente Groningen. De gemeenten Winschoten, Veendam, Stadskanaal, Hoogezand-Sappemeer en Delfzijl zijn programma-gemeenten en ontvangen een bijdrage uit het ISV voor een periode van 5 jaar. De overige gemeenten zijn project-gemeenten en kunnen een bijdrage ontvangen door projecten in te dienen bij de provincie.

Stimulering projectgemeenten

GS vinden het van belang dat gemeenten met goede projecten te komen, vanwege een duurzame stedelijke ontwikkeling in de provincie. De provincie stimuleert daarom de gemeenten om een integraal plan voor stedelijke ontwikkeling te maken, om aandacht te besteden aan bodemsanering en om intergemeentelijk overleg te voeren over stedelijke ontwikkeling. Daarnaast worden gesprekken gevoerd met de gemeenten waarvan de projecten zijn afgewezen en de gemeenten die nog geen projecten hebben ingediend, waarin wordt aangegeven op welke wijze de gemeente wel kan profiteren van geld uit het ISV.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Marike Ensing, afdeling Bestuurscontacten provincie Groningen, tel.nr. 050 3164075.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie