Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaams Parlement keurt aanpassing nutriëntenhalte goed

Datum nieuwsfeit: 29-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN

MINISTER VERA DUA

VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU EN LANDBOUW

29 november 2000

Vlaams Parlement keurt aanpassing nutriëntenhalte goed

Het Vlaams Parlement heeft in plenaire vergadering de aanpassing van het decreet dat de in werking treding van MAP 2 mogelijk maakt, goedgekeurd. Deze bijsturing was nodig om een aantal problemen rond de nutriëntenhalte op te lossen. Het principe van de nutriëntenhalte blijft evenwel overeind, namelijk een halt op de productie van dierlijke mest zoals die er was in 1995, 1996 of 1997 in afwachting van de oplossing van het mestprobleem na aanpak aan de bron en mestverwerking. De mestproductie blijft dus geblokkeerd tot en met 2004.

Een aantal bijsturingen van het decreet waren nodig om een verantwoorde oplossing te vinden voor diverse situaties op het terrein. Als algemene uitgangsregels werden gehanteerd:

- streng optreden tegenover veehouders die niet in orde zijn met hun bouw- en/of milieuvergunning
- billijkheid tegenover veehouders die administratief niet in orde zijn, met aandacht voor het probleem van de "slapende" vergunningen (dit zijn vergunningen die gedurende enkele jaren niet werden ingevuld met dieren en daardoor op basis van Vlarem vervallen zijn).

Volgende bijsturingen in het decreet werden nu goedgekeurd:

- voor professionele landbouwbedrijven wordt een nutriëntenhalte toegekend wanneer minstens sinds het aanslagjaar 1995 tijdig en regelmatig jaarlijks aangifte werd gedaan bij de Mestbank. Aangiftes op nog latere datum, zonder dat er voordien een aangifte was ingediend, worden niet in aanmerking genomen om vooralsnog een nutriëntenhalte toe te kennen. Deze werkwijze zou immers toestaan dat "slapende" vergunningen worden wakker gemaakt, wat geenszins de bedoeling is.

- Voor jonge landbouwers die zich in de periode tussen 1 januari 1995 en 1 januari 2000 voor de eerste maal als landbouwer in hoofdberoep gevestigd hebben, wordt eveneens een nutriëntenhalte toegekend. De betrokken landbouwers moeten hiervoor een investering gedaan hebben en jonger zijn dan 40 jaar. Het bewijs van de eerste installatie moet geleverd worden door een attest van de sociale kas waarbij zij aangesloten zijn.

- Voor niet-professionele landbouwactiviteiten wordt eveneens een nutriëntenhalte toegekend voor kleine bedrijven die minder dan 300 kg fosfaat produceren en bedrijven met een zeer beperkte niet-
vergunningsplichtige veestapel, voor kinderboerderijen en inrichtingen waar uitsluitend paarden en pony's worden gehouden.

- De superheffing die wordt geheven wanneer meer dierlijke mest wordt geproduceerd dan toegestaan volgens de nutriëntenhalte, wordt uitgesteld met één jaar en zal pas ingaan vanaf 1 januari 2001. Dit uitstel komt er omdat pas eind dit jaar de definitieve uitspraken in de beroepsdossiers kunnen genomen worden.

Minister Dua is het Vlaams Parlement dankbaar dat deze bijsturingen op een vlugge en efficiënte manier behandeld werden.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. 02-553 27 81
e-mail: (persdienst.dua@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie