Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeentenieuws Baarn

Datum nieuwsfeit: 29-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Baarn

Week 48 - 22 november t/m 29 november 2000 SINTERKLAAS IN BAARN

De eerste verrassing kwam ''s morgens al op de Brink. Het paard was wit geschilderd, Sinterklaas zat op zijn rug en Zwarte Piet stond ernaast. Toch kwam de echte Sint 's middags pas aan. Al om 13.00 uur hadden zich vele kinderen uit Baarn en omgeving bij Eemlust verzameld.

Daar kwam dan om 14.00 uur eindelijk de partyboot van Eemlust in zicht met Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten erop. Onder het zingen van verschillende Sinterklaasliedjes reed Sinterklaas op zijn mooie witte schimmel naar de Drie Eiken waar de stoet werd geformeerd. Een pepernotenkanon, een oude brandweerwagen, een hoogwerker en veel step- en brommerpieten maakten een tocht door Baarn.
Na een rit door de Laanstraat werd de Sint door burgemeester Wolterink ontvangen op het bordes van het Gemeentehuis. De manege in Baarn en Kasteel Groeneveld werden in de toespraak van de Sint aangehaald. Hij vertelde verdrietig te zijn dat hij er niet meer welkom was, maar dat hij in ieder geval in Baarn bleef komen. Een opmerking die de vele kinderen (en ouders) genoegen deed. Uit volle borst werd de Sint toegezongen, waarna hij, samen met de burgemeester, het Gemeentehuis binnenging voor een kop warme erwtensoep.

BURGERDEBATTEN

Op 21, 22 en 23 november vonden in het Baarnsch Lyceum de Burgerdebatten plaats. Deze discussies vormen de aanzet tot een Uitvoeringsprogramma Panorama 2015, dat eind van het jaar zal worden vastgesteld.
Ongeveer180 Baarnaars hadden zich voor deze avonden opgegeven. Onderwerpen waarop men zich kon inschrijven waren : 'Het Baarns Poldermodel', 'Voor wie?', 'Woongemeente met een aangenaam leefklimaat', 'Voorzieningen: waar is vraag naar ?' en 'De Baarnse samenleving voor alle Baarnaars'. Per avond konden twee sessies worden bijgewoond, een reden voor veel mensen om dan maar alledrie de avonden naar het Lyceum te gaan.
Groot punt was de vergrijzing van Baarn en, daarmee samenhangend, de weinig beschikbare woonruimte voor starters. De trek van veel jongeren naar andere plaatsen vervulden veel mensen met zorg, evenals de weinige in- en uitbreidingsmogelijkheden. Andere grote discussiepunten waren het vrijwilligerswerk, de vervuiling van Baarn (o.a. de Laanstraat, Brink en de Oosterstraatflats) en het functioneren van de gemeente zelf. Burgemeester Wolterink en gemeentesecretaris Hans Wiegel, projectleider van Panorama 2015, waren erg tevreden over de opkomst van deze drie avonden.
Alle discussies zijn genotuleerd en samen met de visie Panorama 2015, zullen ze worden uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma. Jammer is het, dat deze avonden bezocht werden door Baarnaars die meestal acte de présence geven. Het zou goed geweest zijn als ook de Baarnaars waren gekomen die meestal mopperend langs de kant staan. Juist nu kon men zijn mening geven en meepraten over de toekomst van onze woonplaats.

COLLECTIEF VRAAGAFHANKELIJK VERVOER

Op 14 november 2000 gaf het College van Burgmeester en Wethouders goedkeuring aan het raadsvoorstel om deel te nemen aan een nieuw Collectief Vraagafhankelijk Vervoerssysteem (CVV) binnen het gewest Eemland. Om op 1 januari 2002 met het CVV te kunnen starten, moeten de voorbereidingen in 2001 hun beslag krijgen.
Het CVV is een intitiatief van de provincie Utrecht en de Eemlandse gemeenten Baarn, Soest, Woudenberg, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Nijkerk en Amersfoort. De bedoeling is een busvoorziening in het leven te roepen die gehandicapten en ouderen, die moeilijk van het reguliere vervoer gebruik kunnen maken, voor een kleine vergoeding van deur tot deur kan brengen. Een korte samenvatting van het plan: Zeven dagen per week, van 07.00 tot 24.00 uur kan men, minimaal een uur van te voren, op afroep de taxicentrale bellen. Het vervoer wordt niet alleen beperkt tot de eigen woonplaats, maar kan ook regionaal binnen een afgebakend gebied plaatsvinden. Er kunnen maximaal 8 personen in de taxibus of rolstoeltaxi vervoerd worden, daardoor moet men er wel rekening mee houden dat de reistijd wat langer kan uitvallen.
De vervoerskosten worden afgerekend met een strippenkaart. Het basistarief bedraagt fl. 2,75 per opstap, dit wordt verhoogd met fl. 2,75 per zone. Maakt men gebruik van vervoersvoorzieningen op grond van de WVG (Wet Voorzieningen Gehandicapten), dan kost het fl. 0,80 per instap en per zone. De gemeente legt het ontbrekende deel dan bij. De Ouderenbus komt niet met dit vervoersplan in gevaar, zij bieden kamer tot kamer vervoer en rijden, met een aanmeldtijd van een dag voor vertrek, alleen op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Voor taxi- en rolstoelgebruikers komt er een overgangsregeling, evenals voor de huidige 'eigen auto bezitters'. Vooral deze laatste overgangsregelingen zullen voor veel commentaar zorgen. De gemeenten hebben informatieavonden belegd. In Baarn was deze avond op 28 november in Brandpunt. De aanwezigen waren niet allemaal blij met deze nieuwe regeling. Er werden vooral vervoers- en geldproblemen verwacht als men met één familielied of partner van de taxi gebruik wilde maken. Men voorzag ook problemen wanneer men buiten de regio wilde gaan. In de tweede week van januari 2001 komt er nog een inspraakavond, daarna worden de plannen in de Gemeenteraad behandeld.
Eind maart, begin april wordt er een beslissing over het CVV genomen.

DOEDAG OP DE WALDHEIMMAVO

Eén keer in de vijf jaar is er op de Waldheimmavo een Doedag. Alle leerlingen kunnen op die dag een keuze maken uit verschillende activiteiten. Het was wel de bedoeling dat er zelf dingen gemaakt of gedaan werden. Er kon bijvoorbeeld ingeschreven worden voor hout bewerken, een elektrische klok maken, buttons maken, werken met bloemen, een kralen armband maken, origami, een computer ontwerp maken, haarvlechten en bromfietsen maken.
De morgen was gereserveerd voor de doeners van de Walheimmavo, vanaf 13.30 uur konden de groepen acht van de basisscholen meedoen. De dag begon 's morgens even over achten met een ontbijtje, besloten werd met een boerenkoolmaaltijd.
De hulp van de vele ouders was bij deze Doedag onontbeerlijk.

HUISVUILKALENDER

Bij de meeste Baarnaars is deze week de Huisvuilkalender 2001 in de bus gevallen. Op deze kalender staat alle informatie over afvalverwijdering in Baarn.
Bijvoorbeeld: In welke huisvuilwijk de straat is ingedeeld; op welke feestdagen er een alternatieve ophaaldag is geregeld; wanneer er oud papier en karton wordt opgehaald; hoe asbest en klein chemisch afval kan worden aangeboden; waar het grof vuil heen gebracht kan worden; wat het Kringloopcentrum te bieden heeft; welke telefoonnummers er gebeld moeten worden om de nodige informatie te krijgen over afval; hoe het zit met afgedankt wit- en bruingoed, textiel en glas en waar een compostvat te koop is.
Alle antwoorden zijn op de huisvuilkalender te vinden, het is dus het handigste om hem bij de hand te houden.
Heeft u de kalender niet ontvangen, dan kunt u naar de Gemeente bellen. Er wordt dan z.s.m. een exemplaar toegestuurd.

DAK PAULUSKERK

Voor de restauratie van het dak van de Pauluskerk heeft Baarn een subsidie van de provincie in de wacht gesleept van fl. 214.000,-. De Gedeputeerde Staten van de Provincie Utrecht verdelen twee keer per jaar een Monumentenkrediet. De eerste keer dit jaar werd er al 1,5 miljoen uitgekeerd, nu werd er besloten ruim fl. 900.000,- gulden aan subsidie te verstrekken. In deze tweede ronde werden er veertig aanvragen gedaan, waarvan er negenendertig werden gehonoreerd. Eén van die aanvragen was dus voor het leien dak van de Pauluskerk op de Brink, maar ook het middeleeuwse kerkje in Maartensdijk en het landgoed Sterreschans in Loenen kregen een subsidie toegekend.
* Op 9 DECEMBER wordt er in het POORTHUIS een WINTERFEEST gehouden. Rondom het gebouw aan de Kerkstraat vinden er tal van activiteiten plaats. Een leuk onderdeel hiervan is de KERSTSTALLEN TENTOONSTELLING. Iedereen kan zelf een Kerststal maken en voor 8 december inleveren in het Poorthuis. Er moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan: de Kerststal moet de grootte hebben van een schoenendoos en het moet ophangbaar zijn (dus bijvoorbeeld voorzien zijn van een haakje). Een jury zal de origineelste of best gelijkende kerststal uitzoeken. Iedereen die op het Winterfeest komt kan de tentoonstelling bekijken
* Maandag 4 DECEMBER wordt er in de Speeldoos weer een FILMAVOND gehouden. Deze eerste maandag van de maand wordt 'The Green Mile' gedraaid. Een film gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King. Het verhaal gaat over een gevangenisbewaarder in de Cold Mountain gevangenis. Hij is hoofd van 'Death Row', waar een aantal ter dood veroordeelden wacht op hun executie. Vele gevangen zijn al samen met hem over de zogenaamde Groene Mijl gelopen, een stukje groen linoleum op weg naar de electrische stoel. Gevangenisbewaarder Paul Edgecomp krijgt een speciale gevangene, groot en breedgeschouderd en veroordeeld voor een brute moord op twee jonge meisjes. Er gebeuren een aantal wonderlijke dingen..
* Het BAARNS MANNENKOOR en het BAARNS DAMESKOOR geven op 16 DECEMBER een KERSTCONCERT in de Pauluskerk. Het concert begint om 20.00 uur, om 19.30 uur is de kerk open. De kaarten voor dit Kerstconcert kosten fl. 12,50, 65+ en CJP betalen fl. 10,-. De kaarten zijn verkrijgbaar bij Herenmode Wim Hogeveen in de Laanstraat, Groente-en fruitpaleis Kuijer aan de Reigerstraat en bij de leden van de beide koren.
Ans van Egdom ans@a-net.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...