Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeentenieuws Baarn

Datum nieuwsfeit: 29-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Baarn

Week 48 - 22 november t/m 29 november 2000 SINTERKLAAS IN BAARN

De eerste verrassing kwam ''s morgens al op de Brink. Het paard was wit geschilderd, Sinterklaas zat op zijn rug en Zwarte Piet stond ernaast. Toch kwam de echte Sint 's middags pas aan. Al om 13.00 uur hadden zich vele kinderen uit Baarn en omgeving bij Eemlust verzameld.

Daar kwam dan om 14.00 uur eindelijk de partyboot van Eemlust in zicht met Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten erop. Onder het zingen van verschillende Sinterklaasliedjes reed Sinterklaas op zijn mooie witte schimmel naar de Drie Eiken waar de stoet werd geformeerd. Een pepernotenkanon, een oude brandweerwagen, een hoogwerker en veel step- en brommerpieten maakten een tocht door Baarn.
Na een rit door de Laanstraat werd de Sint door burgemeester Wolterink ontvangen op het bordes van het Gemeentehuis. De manege in Baarn en Kasteel Groeneveld werden in de toespraak van de Sint aangehaald. Hij vertelde verdrietig te zijn dat hij er niet meer welkom was, maar dat hij in ieder geval in Baarn bleef komen. Een opmerking die de vele kinderen (en ouders) genoegen deed. Uit volle borst werd de Sint toegezongen, waarna hij, samen met de burgemeester, het Gemeentehuis binnenging voor een kop warme erwtensoep.

BURGERDEBATTEN

Op 21, 22 en 23 november vonden in het Baarnsch Lyceum de Burgerdebatten plaats. Deze discussies vormen de aanzet tot een Uitvoeringsprogramma Panorama 2015, dat eind van het jaar zal worden vastgesteld.
Ongeveer180 Baarnaars hadden zich voor deze avonden opgegeven. Onderwerpen waarop men zich kon inschrijven waren : 'Het Baarns Poldermodel', 'Voor wie?', 'Woongemeente met een aangenaam leefklimaat', 'Voorzieningen: waar is vraag naar ?' en 'De Baarnse samenleving voor alle Baarnaars'. Per avond konden twee sessies worden bijgewoond, een reden voor veel mensen om dan maar alledrie de avonden naar het Lyceum te gaan.
Groot punt was de vergrijzing van Baarn en, daarmee samenhangend, de weinig beschikbare woonruimte voor starters. De trek van veel jongeren naar andere plaatsen vervulden veel mensen met zorg, evenals de weinige in- en uitbreidingsmogelijkheden. Andere grote discussiepunten waren het vrijwilligerswerk, de vervuiling van Baarn (o.a. de Laanstraat, Brink en de Oosterstraatflats) en het functioneren van de gemeente zelf. Burgemeester Wolterink en gemeentesecretaris Hans Wiegel, projectleider van Panorama 2015, waren erg tevreden over de opkomst van deze drie avonden.
Alle discussies zijn genotuleerd en samen met de visie Panorama 2015, zullen ze worden uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma. Jammer is het, dat deze avonden bezocht werden door Baarnaars die meestal acte de présence geven. Het zou goed geweest zijn als ook de Baarnaars waren gekomen die meestal mopperend langs de kant staan. Juist nu kon men zijn mening geven en meepraten over de toekomst van onze woonplaats.

COLLECTIEF VRAAGAFHANKELIJK VERVOER

Op 14 november 2000 gaf het College van Burgmeester en Wethouders goedkeuring aan het raadsvoorstel om deel te nemen aan een nieuw Collectief Vraagafhankelijk Vervoerssysteem (CVV) binnen het gewest Eemland. Om op 1 januari 2002 met het CVV te kunnen starten, moeten de voorbereidingen in 2001 hun beslag krijgen.
Het CVV is een intitiatief van de provincie Utrecht en de Eemlandse gemeenten Baarn, Soest, Woudenberg, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Nijkerk en Amersfoort. De bedoeling is een busvoorziening in het leven te roepen die gehandicapten en ouderen, die moeilijk van het reguliere vervoer gebruik kunnen maken, voor een kleine vergoeding van deur tot deur kan brengen. Een korte samenvatting van het plan: Zeven dagen per week, van 07.00 tot 24.00 uur kan men, minimaal een uur van te voren, op afroep de taxicentrale bellen. Het vervoer wordt niet alleen beperkt tot de eigen woonplaats, maar kan ook regionaal binnen een afgebakend gebied plaatsvinden. Er kunnen maximaal 8 personen in de taxibus of rolstoeltaxi vervoerd worden, daardoor moet men er wel rekening mee houden dat de reistijd wat langer kan uitvallen.
De vervoerskosten worden afgerekend met een strippenkaart. Het basistarief bedraagt fl. 2,75 per opstap, dit wordt verhoogd met fl. 2,75 per zone. Maakt men gebruik van vervoersvoorzieningen op grond van de WVG (Wet Voorzieningen Gehandicapten), dan kost het fl. 0,80 per instap en per zone. De gemeente legt het ontbrekende deel dan bij. De Ouderenbus komt niet met dit vervoersplan in gevaar, zij bieden kamer tot kamer vervoer en rijden, met een aanmeldtijd van een dag voor vertrek, alleen op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Voor taxi- en rolstoelgebruikers komt er een overgangsregeling, evenals voor de huidige 'eigen auto bezitters'. Vooral deze laatste overgangsregelingen zullen voor veel commentaar zorgen. De gemeenten hebben informatieavonden belegd. In Baarn was deze avond op 28 november in Brandpunt. De aanwezigen waren niet allemaal blij met deze nieuwe regeling. Er werden vooral vervoers- en geldproblemen verwacht als men met één familielied of partner van de taxi gebruik wilde maken. Men voorzag ook problemen wanneer men buiten de regio wilde gaan. In de tweede week van januari 2001 komt er nog een inspraakavond, daarna worden de plannen in de Gemeenteraad behandeld.
Eind maart, begin april wordt er een beslissing over het CVV genomen.

DOEDAG OP DE WALDHEIMMAVO

Eén keer in de vijf jaar is er op de Waldheimmavo een Doedag. Alle leerlingen kunnen op die dag een keuze maken uit verschillende activiteiten. Het was wel de bedoeling dat er zelf dingen gemaakt of gedaan werden. Er kon bijvoorbeeld ingeschreven worden voor hout bewerken, een elektrische klok maken, buttons maken, werken met bloemen, een kralen armband maken, origami, een computer ontwerp maken, haarvlechten en bromfietsen maken.
De morgen was gereserveerd voor de doeners van de Walheimmavo, vanaf 13.30 uur konden de groepen acht van de basisscholen meedoen. De dag begon 's morgens even over achten met een ontbijtje, besloten werd met een boerenkoolmaaltijd.
De hulp van de vele ouders was bij deze Doedag onontbeerlijk.

HUISVUILKALENDER

Bij de meeste Baarnaars is deze week de Huisvuilkalender 2001 in de bus gevallen. Op deze kalender staat alle informatie over afvalverwijdering in Baarn.
Bijvoorbeeld: In welke huisvuilwijk de straat is ingedeeld; op welke feestdagen er een alternatieve ophaaldag is geregeld; wanneer er oud papier en karton wordt opgehaald; hoe asbest en klein chemisch afval kan worden aangeboden; waar het grof vuil heen gebracht kan worden; wat het Kringloopcentrum te bieden heeft; welke telefoonnummers er gebeld moeten worden om de nodige informatie te krijgen over afval; hoe het zit met afgedankt wit- en bruingoed, textiel en glas en waar een compostvat te koop is.
Alle antwoorden zijn op de huisvuilkalender te vinden, het is dus het handigste om hem bij de hand te houden.
Heeft u de kalender niet ontvangen, dan kunt u naar de Gemeente bellen. Er wordt dan z.s.m. een exemplaar toegestuurd.

DAK PAULUSKERK

Voor de restauratie van het dak van de Pauluskerk heeft Baarn een subsidie van de provincie in de wacht gesleept van fl. 214.000,-. De Gedeputeerde Staten van de Provincie Utrecht verdelen twee keer per jaar een Monumentenkrediet. De eerste keer dit jaar werd er al 1,5 miljoen uitgekeerd, nu werd er besloten ruim fl. 900.000,- gulden aan subsidie te verstrekken. In deze tweede ronde werden er veertig aanvragen gedaan, waarvan er negenendertig werden gehonoreerd. Eén van die aanvragen was dus voor het leien dak van de Pauluskerk op de Brink, maar ook het middeleeuwse kerkje in Maartensdijk en het landgoed Sterreschans in Loenen kregen een subsidie toegekend.
* Op 9 DECEMBER wordt er in het POORTHUIS een WINTERFEEST gehouden. Rondom het gebouw aan de Kerkstraat vinden er tal van activiteiten plaats. Een leuk onderdeel hiervan is de KERSTSTALLEN TENTOONSTELLING. Iedereen kan zelf een Kerststal maken en voor 8 december inleveren in het Poorthuis. Er moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan: de Kerststal moet de grootte hebben van een schoenendoos en het moet ophangbaar zijn (dus bijvoorbeeld voorzien zijn van een haakje). Een jury zal de origineelste of best gelijkende kerststal uitzoeken. Iedereen die op het Winterfeest komt kan de tentoonstelling bekijken
* Maandag 4 DECEMBER wordt er in de Speeldoos weer een FILMAVOND gehouden. Deze eerste maandag van de maand wordt 'The Green Mile' gedraaid. Een film gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King. Het verhaal gaat over een gevangenisbewaarder in de Cold Mountain gevangenis. Hij is hoofd van 'Death Row', waar een aantal ter dood veroordeelden wacht op hun executie. Vele gevangen zijn al samen met hem over de zogenaamde Groene Mijl gelopen, een stukje groen linoleum op weg naar de electrische stoel. Gevangenisbewaarder Paul Edgecomp krijgt een speciale gevangene, groot en breedgeschouderd en veroordeeld voor een brute moord op twee jonge meisjes. Er gebeuren een aantal wonderlijke dingen..
* Het BAARNS MANNENKOOR en het BAARNS DAMESKOOR geven op 16 DECEMBER een KERSTCONCERT in de Pauluskerk. Het concert begint om 20.00 uur, om 19.30 uur is de kerk open. De kaarten voor dit Kerstconcert kosten fl. 12,50, 65+ en CJP betalen fl. 10,-. De kaarten zijn verkrijgbaar bij Herenmode Wim Hogeveen in de Laanstraat, Groente-en fruitpaleis Kuijer aan de Reigerstraat en bij de leden van de beide koren.
Ans van Egdom ans@a-net.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie