Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Journalistieke dilemma's in de multiculturele samenleving

Datum nieuwsfeit: 30-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
0100,0100,0100PERSBERICHT

21 november 2000

Zilveren Zebra (ASN Mediaprijs) 2000

Eerlijk belicht, duurzaam effect

Paneldiscussie ZILVEREN ZEBRA (ASN Mediaprijs) 2000

Journalistieke dilemma's in de multiculturele samenleving

Op donderdag 30 november is een paneldiscussie over 'journalistieke dilemma's in de multiculturele samenleving'. Dit gebeurt in het kader van de prijsuitreiking van de Zilveren Zebra (ASN Mediaprijs) in het Wereldmuseum in Rotterdam. De discussie onder leiding van Rocky Tuhuteru gaat vooraf aan de prijsuitreiking door staatssecretaris dr. Rick van der Ploeg van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Het thema 'journalistieke dilemma's in de multiculturele samenleving' wordt ingeleid door .

Peter Vasterman, mediasocioloog en docent aan de School voor de Journalistiek.

Dit gebeurt met fragmenten voorbereid door TV-studenten van de School voor de Journalistiek. Vier uiteenlopende affaires passeren de revue met de titels Van vredesdemonstrant tot nazi, 'Spuien of doodzwijgen', 'Sommige doden tellen niet' en 'Pers maakt Antillianen crimineel'.

In het panel hebben zitting: Aad van den Heuvel (programmamaker), Andra Leurdijk(media-onderzoeker), Jan Nederveen Pieterse(bekend van de expositie Wit over Zwart) en Özkan Gölpinar (journalist/columnist).

De Zilveren Zebra (ASN Mediaprijs) bekroont jaarlijks die professionele mediaproductie (geschreven, foto, beeld, of AV) waarin op een kritische, inventieve, genuanceerde en eerlijke wijze de multiculturele samenleving in Nederland wordt belicht. De organisatie is in handen van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie(LBR), het Wereldmuseum en de ASN Bank.

Op deze avond maakt juryvoorzitter Martin van Amerongen de winnaar bekend. De winnaar ontvangt uit handen van staatssecretaris dr. Rick van der Ploeg een geldprijs van fl. 20.000,- en het bijbehorende beeld, gemaakt door kunstenares Ineke Roelfzema.

De vijf genomineerden ontvangen ieder een geldprijs van fl. 1.000,- en een bronzen penning.

De genomineerden die voor de hoofdprijs in aanmerking komen zijn (in willekeurige volgorde):


* Logboek Delfshaven

Een krantenserie door Bas Mesters voor de Volkskrant


* Girls Girls Girls

Over kleur, cultuur en carrière (televisie). Makers: Ireen van Ditshuyzen, Eddi Bal,

Walther Grotenhuis, Katinka de Maar en Liesbeth Witteman voor de NPS.


* Somalische vrouwen

Radiodocumentaire door Helmi Slings voor KRO radio-1


* Angst voor de Liefde (televisie) door Frank Vellenga voor IKON

* Haagse Klasse, op school in de Schilderswijk
Een documentaireserie voor de AVRO-televisie door Suzanne Raes,

Liesbeth Witteman, Heleen Meertens en Ireen van Ditshuyzen

De zaal is vanaf 19.00 uur open. Programma begint om 20..00 uur.

Adres Wereldmuseum, Willemskade 22, 3016 DM Rotterdam.

De Zilveren Zebra-partners

Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR)
probeert op diverse manieren een evenwichtige beeldvorming over migranten en de ontwikkeling van de multiculturele samenleving te bevorderen. De mediaprijs is een instrument om mediaproducties die oog

hebben voor aspecten van de multiculturele samenleving extra voor het voetlicht te plaatsten; van evident belang voor een samenleving in verandering en beweging.

Het Wereldmuseum Rotterdam staat voor een dynamische cultuursociologische benadering van en heeft oog voor processen die samenhangen met culturele diversiteit in en buiten Nederland/Rotterdam. In de tentoonstellingen en activiteiten is dan ook steeds meer aandacht voor aspecten als beeldvorming, de gevolgen van de slavernij voor de hedendaagse samenleving en het leven in een multiculturele samenleving.

De ASN Bank laat zich bij haar handelen leiden door de doelstelling de duurzaamheid van de samenleving te willen bevorderen. Daarom stimuleert de ASN Bank activiteiten die betrekking hebben op waarden zoals respect voor mens en dier, natuur en milieu. Vandaar dat zij zich, samen met het LBR, inzet voor de bestrijding van rassendiscriminatie.

Het gewenste effect van de Zilveren Zebra (ASN Mediaprijs) is het duurzaam bevorderen van een eerlijk genuanceerd beeld van de wijze waarop mensen vorm en inhoud geven aan de multiculturele samenleving in Nederland.
Noot voor de pers (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie