Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oratie VU 'Wiskunde tussen model en werkelijkheid'

Datum nieuwsfeit: 30-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 28/11/20004445661

Oratie prof.dr. Ger M. Koole:
Wiskunde tussen model en werkelijkheid

De universitaire wiskunde en econometrie gaan door een diep dal. Dit hangt samen met een eenzijdige gerichtheid op het oplossen van wiskundige modellen, en een gebrek aan aandacht voor het oplossen problemen in theorie en praktijk. Deze kloof tussen theorie en praktijk wordt ook door anderen waargenomen. De focus op theorie en het gebrek aan maatschappelijk relevantie verklaart ook deels de lage instroom aan eerstejaars studenten.

Aldus prof.dr. Ger Koole, hoogleraar Optimalisatie van bedrijfsprocessen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Exacte Wetenschappen, divisie Wiskunde en Informatica, in zijn inaugurele rede die hij zal uitspreken op donderdag 30 november 2000.

Om de kloof te dichten stelt Koole een aantal wijzigingen in de wetenschappelijke wiskunde-opleidingen voor, met name het doceren van het modelleren en het inbrengen van multi-disciplinariteit. Daarnaast pleit hij voor het verder ontwikkelen van een praktijkgerichte bedrijfswiskunde opleiding, waarin studenten een breed-wiskundige opleiding krijgen toegespitst op het functioneren in het bedrijfsleven. Een gebalanceerde mix van theorievakken uit de wiskunde en andere relevante gebieden zoals de bedrijfskunde en informatica, van praktijkprojecten en vaardigheden moet de student hier optimaal op voorbereiden.

Op het gebied van onderzoek pleit hij ook voor het meer ontwikkelen van praktisch georiënteerd en multidisciplinair onderzoek. Er dient daarbij sprake te zijn van een wisselwerking tussen opleiding, onderzoek en bedrijfscontacten. Eén en ander wordt besproken in het licht van de VU-opleiding Bedrijfswiskunde & Informatica, waar een aantal van de voorgestelde wijzigingen al zijn doorgevoerd, en geïllustreerd met aan de bedrijfspraktijk ontleende problematiek.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie