Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Digitale Index Biografische Woordenboeken na 1900

Datum nieuwsfeit: 30-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Centraal Bureau voor Genealogie

Digitale Index Biografische Woordenboeken na 1900

- 30.11.2000

Ruim tweeëneenhalf jaar geleden ging bij het Centraal Bureau voor Genealogie een groot biografisch project van start: het project Digitale Index Biografische Woordenboeken na 1900. Dat project had tot doel het indiceren van de lemmata in alle Nederlandse biografische woordenboeken, die na circa 1900 zijn verschenen. Vanaf vandaag is op de studiezaal van het Centraal Bureau voor Genealogie deze Digitale Index Biografische Woordenboeken na 1900 voor belangstellenden beschikbaar.
Het bijzondere van dit project is, dat vooral minder bekende (vaak zogenaamde thematische) biografische naslagwerken als eerste zijn doorgenomen. Zo treft men in de index verwijzingen naar biografieën van uiteenlopende persoons- en beroepsgroepen.
Het gegevensbestand, dat nog steeds wordt aangevuld met nieuwe verwijzingen, bevat inmiddels meer dan 60.000 namen. Het bestand is hiermee verre van compleet, desondanks is er al veel in te vinden. De biografische naslagwerken waarnaar wordt verwezen zijn in de studiezaal van het CBG op te vragen en te raadplegen.

De Digitale Index Biografische Woordenboeken na 1900 sluit naadloos aan op de vierdelige Biografische index van de Benelux. Deze door uitgeverij K.G. Saur in München uitgegeven index op biografische woordenboeken van voor 1900 geeft toegang tot het eveneens door Saur op microfiches uitgegeven Biografisch archief van de Benelux. Deze microfiches bevatten facsimilé-afbeeldingen van de lemmata uit 123 biografische naslagwerken die in Nederland, België en Luxemburg zijn uitgegeven tussen 1581 en het begin van de twintigste eeuw. De lemmata zijn als het ware uitgeknipt en opnieuw alfabetisch gerangschikt. De hierdoor ontstane compilatie omvat biografische gegevens van circa 66.000 personen.
Het Biografisch archief van de Benelux - op microfiches - en de Biografische index van de Benelux - in druk - zijn eveneens op de studiezaal van het Centraal Bureau voor Genealogie ter inzage.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie