Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voedingscentrum over veilgheid runderproducten i.v.m BSE

Datum nieuwsfeit: 30-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Voedingscentrum
Zijn alle producten van het rund veilig?
30-11-2000

In de bezorgdheid rondom BSE wordt de veiligheid voor rundvlees benadrukt. Maar er zijn zoveel meer producten van runderen, die soms van botten worden gemaakt en van overblijfsels bij het slachten, of waar minder aantrekkelijk vlees in verwerkt wordt. Bijvoorbeeld: bouillon(blokjes), gelatine, talg, cosmetica en mergpijpjes. Ook krijgt het Voedingscentrum vragen over ossenstaart, vleeswaar, gehakt, tartaar, corned beef en worst.

In de aandacht voor de veiligheid zijn deze producten niet vergeten. Er is een serie van maatregelen van kracht om het risico te keren. Die maatregelen zijn in principe gelijk in alle landen van de Europese Unie, waarbij Engeland en Frankrijk iets verder gaan dan landen die niet of nauwelijks BSE hebben. De serie van maatregelen zijn:
· Als bij een koe BSE wordt geconstateerd, wordt deze koe direct afgemaakt en verbrand. Er wordt dus niets van deze koe gebruikt voor een product. In Nederland worden ook de stalgenoten direct afgemaakt en verbrand. Tot nu toe is echter bij geen van deze stalgenoten een besmetting met BSE aangetroffen.

· Als een koe BSE heeft, dan is zijn de hersenen en ruggemerg besmet. De kans dat andere delen van de koe besmet zijn met BSE wordt te verwaarlozen geacht. Een koe zou BSE kunnen hebben zonder dat dit opgemerkt wordt en dus de slachtlijn in kunnen gaan. Daarom moeten hersenen en ruggemerg, en een paar aanverwante lichaamsdelen, direct worden verwijderd en apart worden ingezameld om verbrand te worden. Deze verplichting geldt voor de zekerheid voor elke koe, hoe gezond ook. Bovendien geldt de regel voor geiten en schapen; al is nog helemaal geen sprake van BSE-besmettingen via deze dieren.
· Engeland heeft veel meer last van BSE (gehad) dan elk andere land. Engelse rundvleesproducten zijn daarom jaren lang niet ingevoerd en worden nu alleen onder strenge voorwaarden toegelaten.

Absolute zekerheid op de veiligheid kan niemand geven, maar gezien de maatregelen en gezien de kleine kans op BSE zien wij geen reden om producten van runderen te laten staan.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie