Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lagere tarieven voor deeltaxi Tilburg

Datum nieuwsfeit: 30-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Tilburg
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Tilburg

30-11-2000

Lagere tarieven voor deeltaxi

Eén tarief voor alle reizigers

Het college van b&w heeft deze week de tarieven voor gebruik van de deeltaxi behoorlijk verlaagd. Met de oude tarieven werden nauwelijks reizigers getrokken die niet zijn aangewezen op de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG). Hierdoor speelde de deeltaxi vrijwel geen rol als middel van openbaar vervoer. In deze situatie was de minister van V&W ook niet bereid om OV-subsidie te geven voor de deeltaxi. Er komt nu één tarief dat geldt voor alle reizigers ter hoogte van 2,75 per strip. Bij dit tarief krijgt de deeltaxi naar verwachting wel een bepaalde functie voor het openbaar vervoer. Toekenning van OV-subsidie (1,15 miljoen) door de minister ligt hiermee wel voor de hand. De exploitant van de deeltaxi, PZN (Personenvervoer Zuid Nederland), verwacht dat met de nieuwe tarieven het aantal vrije reizigers zal oplopen tot 5% à 10% van het totaal. Een dergelijke groei kan zonder problemen worden verwerkt.

Nieuwe berekening prijs
Tegelijk met de invoering van de nieuwe stripprijs van 2,75 wordt overgestapt op de bij het openbaar vervoer gebruikelijke berekening van de ritprijs waarbij een verplaatsing over ´n´ zones altijd ´n+1´ strippen kost. Beide extra strippen voor het van-deur-tot-deur vervoer komen dus te vervallen. Een verplaatsing binnen één zone kost zo nog maar 5,50 (twee strippen). Voor een verplaatsing binnen twee zones (van het centrum naar Reeshof of Berkel-Enschot) komt de prijs uit op 8,25 (drie strippen). De gehandicapten die op basis van de WVG de deeltaxi benutten, gaan er met het nieuwe eenheidstarief van 2,75 per strip niet op achteruit. Dit komt door een gemeentelijke bijdrage voor deze WVG'ers van 2,00 per strip. De resterende eigen bijdrage van de WVG'ers blijft daardoor staan op de huidige 0,75 per strip.

Subsidie
Nadat de minister de deeltaxi heeft erkend als systeem van Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (CVV) is de eerstkomende jaren een OV-subsidie te verwachten van ten minste 1,15 miljoen per jaar. Bij de eerdere besluitvorming was nog uitgegaan van 0,9 miljoen per jaar. Het positieve saldo dat ontstaat door de OV-subsidie wordt vooralsnog toegevoegd aan de reservefondsen openbaar vervoer. De rijksregeling voor subsidiëring van het CVV is een experiment dat voorlopig eind 2003 afloopt.

Hoge prijs
De deeltaxi is eind vorig jaar opengesteld voor iedereen, dus ook voor de zogeheten 'vrije reizigers' die geen gemeentelijke bijdrage krijgen vanuit de WVG. In juni 2000 bepaalde het college van b&w het tarief voor deze vrije reizigers op 3,69 per strip. Hierbij werden -zoals toen gebruikelijk bij de deeltaxi- voor het van-deur-tot-deur vervoer twee extra strippen in rekening gebracht. De prijs van een verplaatsing binnen één zone (in Tilburg) kwam daardoor uit op 14,76. Met de vervoerder worden nog afspraken gemaakt over de exacte ingangsdatum van de nieuwe tarieven.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie