Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opening tentoonstelling 'Maurits, Prins van Oranje'

Datum nieuwsfeit: 30-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Het Koninklijk Huis
Zoek soortgelijke berichten
Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

30/11/00 Prins Maurits en Prinses Marilène bij opening tentoonstelling "Maurits, Prins van Oranje" in Rijksmuseum te Amsterdam

Hunne Hoogheden Prins Maurits en Prinses Marilène van Oranje-Nassau, van Vollenhoven zijn op donderdagmiddag 30 november 2000 in het Rijksmuseum te Amsterdam aanwezig bij de officiële opening van de tentoonstelling Maurits, Prins van Oranje. Aanleiding voor de tentoonstelling is het feit dat dit jaar precies vierhonderd jaar geleden de Slag bij Nieuwpoort plaatsvond. De bevelhebber van de legers van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in deze veldslag met de Spaanse troepen was Prins Maurits. Het is voor het eerst dat er een overzichtstentoonstelling over zijn persoon wordt georganiseerd.

Prins Maurits, zoon van Willem van Oranje en Anna van Saksen, werd in 1567 geboren op het Duitse slot Dillenburg. In 1585 volgde hij zijn vader op als stadhouder van de gewesten Holland en Zeeland en nam hij van hem de leiding over van de strijd tegen de Spanjaarden. Enkele jaren later werd hij ook stadhouder van Utrecht, Gelderland en Overijssel. De Prins slaagde er na een grondige reorganisatie van het Staatse leger in om een aantal belangrijke vestingen op de Spaanse troepen te veroveren. Het hof van de stadhouder op het Haagse Binnenhof vormde gedurende zijn ambtsperiode een internationale ontmoetingsplaats voor edelen, kunstenaars, wetenschappers en politici.

De tentoonstelling in het Rijksmuseum gaat in op de rol die Prins Maurits speelde op het gebied van oorlogvoering, nationale en internationale politiek, het hofleven en de overzeese expansie. Vele persoonlijke bezittingen van de Prins worden getoond, waaronder portretten, land- en zeekaarten en (gouden) harnassen. Ook is de eerste verrekijker te zien, die volgens de overlevering, speciaal voor Maurits werd ontwikkeld. De tentoonstelling is te bezichtigen van 1 december 2000 tot en met 18 maart 2001.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie