Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Advies aan VROM, V&W en LNV: lichthinder ook in milieubeleid

Datum nieuwsfeit: 30-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gezondheidsraad

PERSBERICHTRuimte voor duisternis

In een vandaag verschenen advies aan de bewindslieden van VROM, V&W en LNV wijst de Gezondheidsraad op het belang van het nachtelijk donker als een 'oerkwaliteit' van de leefomgeving van mens en dier. De Raad pleit voor expliciete opneming van het thema lichthinder in het milieubeleid. Bestaande regelgeving moet worden uitgebreid en het toezicht op de naleving ervan is voor verbetering vatbaar.

Het donker van avond en nacht gaat steeds verder teloor door verstedelijking, automobiliteit, flexibilisering van arbeidstijd, sportbeoefening, glastuinbouw, verlichting van gebouwen, reclame-uitingen, enzovoort. Er zijn nog geen gegevens over de denkbare aantasting van de gezondheid door de optredende verkorting van de avond en de nacht in combinatie met de invloed van andere stressfactoren van de hectische 24 uurs maatschappij. Hinder- en belevingsonderzoek leert dat veel mensen belang hechten aan het ondergaan van nachtelijke duisternis en de zichtbaarheid van de sterrenhemel.

Nachtelijk kunstlicht kan op veel manieren ook het gedrag en de levenscyclus van dieren beïnvloeden, te meer omdat het vaak samengaat met andere verstorende of barrière-versterkende omstandigheden zoals de invloed van het wegverkeer. Bij vogels, insecten en amfibieën zijn verschijnselen van desoriëntatie, aantrekking en afstoting waargenomen. Dergelijke effecten verhogen doorgaans de kansen op uitputting en sterfte, hetgeen vooral bedreigend is voor kleine geïsoleerd voorkomende populaties.

Voor het terugdringen van lichthinder in de woonomgeving door verlichting van sportcomplexen en assimilatieverlichting in kassen is regelgeving voorhanden of in voorbereiding. De controle op de naleving van die voorschriften zou echter aangescherpt moeten worden. Ook ontbreekt het nog aan richtlijnen voor lichtreclame en floodlight.

Ondanks het gebrek aan kennis uit empirisch onderzoek naar de ecologische gevolgen van nachtelijk en avondlijk kunstlicht, zijn er voldoende redenen voor ondersteuning van het huidige 'nee-tenzij' beleid van Rijkswaterstaat inzake wegverlichting in natuurgebieden. Het overheidsbeleid ten aanzien van openbare verlichting zou echter ingepast moeten worden in een integrale en landelijk dekkende aanpak ter bescherming en verbetering van de kwaliteit van natuur en landschap. Te denken valt onder meer aan het aanwijzen van donkertegebieden, analoog aan stiltegebieden. Expliciete opneming van het thema lichthinder in het milieubeleid zal de doorwerking van maatregelen naar andere overheidsinstanties ten goede komen.

Nadere inlichtingen verstrekt mevrouw drs MMHE vd Berg, tel. (070) 340 6693, e-mail (MMHE.vd.Berg@gr.nl)
.

Datum: 30 november 2000reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie