Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PvdA-standpunt m.b.t. de drijfjacht

Datum nieuwsfeit: 30-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

PvdA-standpunt m.b.t. de drijfjacht 30 november 2000 PvdA-voorlichting

Binnenkort zal in de Tweede kamer worden gesproken over de nadere uitwerking van de - reeds aanvaarde - Flora- en Faunawet; aan de orde komen dan o.a. jachtmethoden en -middelen, waaronder de drijfjacht.

Bij drijfjacht wordt al gauw gedacht aan het met grote groepen mensen - grootschalig - opjagen van met name wilde zwijnen met het doel deze als jachttrofee te bemachtigen.
De PvdA-fractie is tegenstander van deze vorm van de jacht.

Bij het inwerking treden van de Flora- en Faunawet zal echter de jacht nog slechts zijn toegestaan op vijf soorten (haas, konijn, fazant, wilde eend, houtduif). Bij alle andere soorten - ook die voorheen wel begaanbaar waren - kan in het kader van schadebestrijding afschot aan de orde zijn. Datzelfde geldt bij natuur- en soortenbeheer, bijvoorbeeld als de populatie te groot wordt ten opzichte van het beperkte leefgebied. Maar alleen indien alle andere methoden (bijv. verjagen) hebben gefaald mag gebruik worden gemaakt van het geweer. Is afschot dus echt noodzakelijk dan dient dat wel te gebeuren op een wijze die het dier onnodig leed bespaart.

Omdat het lastig blijkt om wilde zwijnen direct dodelijk te treffen wanneer deze zich in bosschages ophouden, blijft beperkte "drukjacht" noodzakelijk.
Het komt er dus op aan bij de behandeling van de nadere regelgeving ter uitwerking van de Flora- en Faunawet tot een zodanige formulering te komen dat deze "drukjacht" toegestaan blijft.. Maar drijfjacht - zoals hiervoor beschreven - moet worden verboden.

Woordvoerder: Willie Swildens-Rozendaal 070-318 2768

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie