Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Proces tegen actievoerders 'Free Mumia' campagne

Datum nieuwsfeit: 01-12-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

De 'Free Mumia' campagne veroordeelt de aanval door de politie op een demonstratie, 2 september jongstleden, in Den Haag, terwijl de toen gearresteerde demonstranten zich voorbereiden op hun op 1 december te houden proces.

PERSCONFERENTIE:
Dinsdag 28 November, 17:30
Stadshuis, Spui 70, Den Haag
3e verdieping, "A" vleugel
(laat vanaf de receptie nummer 2230 bellen voor toelating) Voor meer informatie, bel: 070-3458494, of 071-5146496, of mailto:Mumia@dds.nl

Op 2 september jongstleden vond een demonstratie plaats ter ondersteuning van de in de Verenigde Staten ter dood veroordeelde politieke gevangene Mumia Abu-Jamal. Komende vrijdag 1 december zal een een demonstratie plaatsvinden ter ondersteuning van de vier op die dag gearresteerde en nu terechtstaande actievoerders. De vier behoorden tot een groep van zes personen die gearresteerd werden na een massale aanval door politie agenten op de vreedzame demonstratie voor de Amerikaanse ambassade. Op de persconferentie die dinsdag gehouden zal worden (zie boven) zullen de 'verdachten' en andere leden van de 'Free Mumia' campagne bewijzen aandragen voor de POLITIEKE motivatie voor deze ongeprovoceerde aanval op die demonstratie. De groffe actie van de Haagse politie kan geplaatst worden in samenhang met soortgelijke repressie waar sympathisanten van Mumia Abu-Jamal in de VS mee geconfronteerd worden.

Op de persconferentie zal een veelheid aan ooggetuigen van de politie-actie aantonen dat:

* De politie zich doelbewust niet liet zien bij het begin van de demonstratie bij het Centraal Station of bij aankomst van de demonstratie bij de ambassade, terwijl ze wel in het geniep video-opnamen maakte van de actie.

* De Amerikaanse ambassade niet alleen weigerde om de deur open te doen om de petitie te ontvangen, maar zelfs een metalen deur liet zakken, waarmee de demonstranten op de kast werden gejaagd.

* Zich een linie politie opstelde voor de ambassade onder het voorwendsel deze te beschermen, terwijl ze zich in feite opstelden om volgens plan de demonstratie aan te vallen. Dat gebeurde minder dan 2 minuten nadat ze gewezen waren op de 'leiders' van de demonstratie.
* De politie sloeg zonder onderscheid des persoons van achteren in op wegrennende demonstranten, terwijl de zogeheten 'leiders' van de demonstratie tegen de grond werden gewerkt en gearresteerd. De politie joeg demonstranten honderden meters ver weg, terwijl ze op geen enkele wijze een 'bedreiging' vormden voor de ambassade. Ze arresteerden zelfs iemand waar ze uiteindelijk geen aanklacht bij konden verzinnen.
* De politie gedroeg zich zowel racistisch als seksistisch. Ze toonde haar haatdragende politieke motivatie door het met geweld vernielen van demonstratie-borden ter ondersteuning van Mumia Abu-Jamal. Blijkbaar hadden ze van de ambassade informatie gekregen dat de demonstratie plaats vondt ter ondersteuning van een "cop-killer".

Een door ons op die dag uitgegeven persverklaring, samen met een link naar een aantal foto's is nog steeds op te vragen via het web op adres: www.xs4all.nl/~meisner/persinfo/

Er is ook een klacht tegen het politie-optreden ingediend. Vragen over hun onaanvaardbare gedrag zijn ook gesteld in een commissie van de gemeenteraad, maar bevredigende antwoorden zijn daar niet op gegeven. Informatie met betrekking tot het onderzoek naar het politie-optreden en de berichtgeving in de pers hierover is te vinden op adres: www.ddh.nl/org/hsp/index5.html

Op het proces van 1 december zullen de verdachten op gelijke wijze aandacht proberen te vragen voor het onbehoorlijke gedrag van de politie, dat op geen enkele manier gerechtvaardigd zou kunnen worden door de oorspronkelijke beschuldigingen over het gooien van enkele eieren tegen muren van de ambassade. De verdachten zullen betuigen dat ze niets verkeerd deden, maar in plaats daarvan collectief 'gestraft' werden voor hun politieke overtuigingen die ze uitdroegen op de demonstratie.

Op de persconferentie zal ook aandacht gevraagd worden voor de onderdrukking van sympathisanten met Mumia in de VS. Bijvoorbeeld de rechtszaak tegen Clark Kissinger op 6 december aanstaande, een cruciale organisator voor de 'Free Mumia' campagne. Kissinger wordt bedreigd met gevangenisstraf op basis van een gezochte aanklacht wegens het breken van een rechterlijke inperking van zijn vrijheid, naar aanleiding van een toespraak ter ondersteuning van Mumia bij een manifestatie in Philadelphia op 1 augustus jongstleden. De politie arresteerde hier ook meer dan 400 demonstranten, waarbij velen werden mishandeld, medische hulp werd ontzegd en waarbij ze werden vastgehouden tenzij borgsommen betaald zouden worden tot aan 1 miljoen dollar hoog!

De persconferentie zal ook ingaan op de situatie van Mumia Abu-Jamal, de enige Amerikaanse politieke gevangene die bedreigd wordt met de doodstraf, als gevolg van een onterechte veroordeling in 1981 voor het doden van een politieman in Philadelphia. De vervolging van Jamal, een radicale afro-amerikaanse journalist en voormalig lid van de Black Panther Party, is internationaal veroordeeld, waarbij organisaties als onder andere Amnesty International, het Belgische parlement en het Europese parlement hebben opgeroepen tot een nieuw proces in deze controversiële zaak.

Geïnteresseerde journalisten (en andere geïnteresseerden) zijn uitgenodigd om na afloop van de persconferentie een video-film te zien: "Behind These Walls, Mumia Abu-Jamal and the Long Struggle for Freedom". Deze film zal getoond worden op 20:00 in de Blauwe Aanslag, Buitenom 215, Den Haag.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie