Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Kijkoperatie voor behandeling waterhoofd

Datum nieuwsfeit: 01-12-2000
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in december plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Plaats van de academische plechtigheden: KUN -Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2. Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Vrij 01-12-2000 Kijkoperatie voor de behandeling van een waterhoofd

13:30 uur Drs. J.A. Grotenhuis (Medische Wetenschappen)
Titel proefschrift: Endoscopic Third Ventriculostomy in the Treatment of Hydrocephalus. An analysis of indications, techniques and results

Promotores: Prof. dr. F.J.M. Gabreëls

Prof. dr. W.P.
Vandertop (VUA)
Copromotor: Dr. J.A.N. van der Spek


De behandeling van bepaalde vormen van een waterhoofd met behulp van een endoscoop, (vaak 'kijkbuis genoemd) is bij velen blijvend succesvol. Deze conclusie trekt drs. Grotenhuis in zijn proefschrift. Hij beschrijft 191 van dergelijke ingrepen die sinds eind 1991 in Nijmegen zijn uitgevoerd. Bij deze zogeheten endoscopische derde ventriculostomie wordt een opening gemaakt in de bodem van de derde hersenkamer waardoor het hersenvocht weer kan stromen. Deze methode - die al in 1923 een keer succesvol was toegepast
- is met name geschikt voor die gevallen waarbij het waterhoofd ontstaat door een verstopping in de natuurlijke afvoerwegen. Destijds raakte de methode in de vergetelheid door de technische beperkingen van de endoscopen. Met de moderne optische technologie en de mogelijkheid de optieken en instrumenten te miniaturiseren werd het weer mogelijk deze behandeling te gaan toepassen.
Drs. Grotenhuis (Nijmegen) is sinds juli 1999 waarnemend hoofd van de afdeling neuro- chirurgie van het UMC St Radboud te Nijmegen. E-mail: (j.grotenhuis@czzonch.azn.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie