Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Try-out deel drie Haye van der Heydens Mussen & Zwanen

Datum nieuwsfeit: 02-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES
www.musicals.nl

Deel drie van Haye van der Heydens Mussen & Zwanen

Rond Haye van der Heyden onstond drie jaar geleden het 'black comedy' gezelschap: Mussen & Zwanen. Na twee succesvolle voorstellingen komen zij nu met de volgende in de reeks: Eten & Dansen. Op 2 december vindt in Schouwburg Het Park in Hoorn de eerste try-out plaats. Het gezelschap Mussen & Zwanen bestaat sinds de oprichting verder uit Hans Breetveld, Eric Corton, Frédérique Huydts, Hymke de Vries en regisseur Christiaan Nortier.

Deze derde voorstelling wordt door het gezelschap gezien als het begin van een lange Mussen en Zwanen-traditie. Het is theatermaken met minimale middelen, onder het motto: minder is meer. De toeschouwer kleurt als het ware zelf de situatie, het decor in, door wat de acteurs er over vertellen, uitvoerig ondersteund door de, overwegend door Eric Corton gecomponeerde, muziek. De voorstelling Eten & Dansen gaat over liefde en relaties. De filmische reeks scènes zitten vol ironie en komische 'terzijdes'.

Hoewel Annie M.G. Schmidt het script van de eerste voorstelling van Mussen & Zwanen nog met Haye van der Heyden in haar beroemde leesclub onder de loep had genomen, liet hij Mussen & Zwanen nog enkele jaren in de kast liggen. Onder de noemer 'aardig tussendoortje' werd het stuk in 1997 toch op toneel gebracht. Schrijver, regisseur en spelers werden collectief verliefd op deze aparte versmelting van toneel en cabaret. De voorstelling werd ook door het publiek uiterst positief ontvangen en er vormde zich al snel een schare fans. Het daarop volgende seizoen werd Mussen & Zwanen 2 op de planken gebracht. Een ander verhaal, andere personages maar hetzelfde gezelschap en dezelfde formule. Ook deze keer bleek deze formule van 'minimal comedy' met maximaal resultaat, een succes.

Ook in deze derde voorstelling Eten & Dansen worden nieuwe personages ten tonele gevoerd: Vogel, Minnie, Robert en Mary. Minnie is mooi, veel te mooi. Dat vindt Vogel, haar vriend. Hij kan niet met haar over straat zonder dat iedereen kijkt. Hij wil een lelijke vriendin. Bij Robert breekt de midlife-crisis uit als Minnie zijn nieuwe secretaresse wordt, want ze is geweldig, ze is prachtig en ze heeft verdriet over het einde van haar relatie met Vogel. Robert troost haar, natuurlijk. Zijn vrouw Mary aarzelt inmiddels tussen vechten en treuren. Want wat doe je als je niet lelijk, maar wel veel ouder bent?

Eten & Dansen gaat op 16 december in première in Diligentia in Den Haag en zal tot 30 maart 2001 te zien zijn in diverse theaters in het hele land. Kaarten zijn te reserveren bij de betreffende theaterkassa's en via de Reserveerlijn, telefoonnummer 0900 300 5000 (99 cpm), bereikbaar van 10.00 tot 22.00 uur.

Noot voor de redactie /

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie