Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opening tentoonstelling Useful Photography

Datum nieuwsfeit: 02-12-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

november 2000

Het idee dat in een tijd van toenemende digitalisering dagbladen, tijdschriften en boeken hun langste tijd hebben gehad, blijkt een misvatting. Nog nooit was de keuze zo groot. Uit het scala aan bladen heeft het Nederlands Foto Instituut twee Nederlandse beeldtijdschriften met een eigenzinnige visie geselecteerd: Sec. en het nieuwe tijdschrift Useful Photography. De samenstellers van beide tijdschriften ontwerpen ieder een tentoonstelling volgens de principes die aan hun tijdschriften ten grondslag liggen. Op deze manier worden twee visies naast elkaar gezet. De twee tentoonstellingen zijn te zien in de grote zaal in het NFI.

Useful Photography

looptijd 3 december 2000 t/m 14 januari 2001

opening 2 december, 17.00 uur, met muziek van het onbekende fotografenkoor

(gelijk met de opening van de tentoonstelling Sec.08)

'De simpelste manier om een foto op waarde te schatten is hem uit zijn context te halen. Knip een foto uit de krant, lijst hem in en hang hem aan de muur. Het gros zal door de mand vallen. Maar knip een foto uit een folder van een vleesgroothandel, zo'n packshot van een aluminium bak tot de rand toe gevuld met roze kipfilet, hang hem boven je bed en een jaar later ben je nog niet uitgekeken.' Bovenstaande is de gedachte achter het nieuwste Nederlandse beeldtijdschrift Useful Photography. In het Nederlands Foto Instituut hangen de 'Useful Photo's', 1 bij 1 meter groot, aan de wanden.

Useful Photography is de verzamelnaam voor de miljoenen meest uiteenlopende foto's die dagelijks ergens voor worden gebruikt: fotografie dus met een duidelijke functie en waarvan de maker veelal anoniem blijft. Juist deze foto's waarvan men geneigd is de fotografie over het hoofd te zien kunnen in tweede instantie een verbazend lange adem hebben. Denk hierbij aan foto's voor verkoopcatalogi, gebruiksaanwijzingen, verpakkingen, reclamefolders, cursusboeken en dergelijke. Het zijn foto's waaronder de namen van de makers zelden vermeld staan. Welke fotograaf verwacht furore te maken met het fotograferen van kipfilet? Maar zodra de beelden uit hun context worden gehaald en in een nieuwe worden geplaatst, kunnen ze interessante inzichten opleveren over de kwaliteit van een foto.

Jarenlang hadden de fotografen Hans Aarsman, Julian Germain en Hans van der Meer, kunstenaar Claudie de Cleen en vormgever Erik Kessels een lade in hun bureau waarin ze dergelijke foto's verzamelden, zonder dat ze het van elkaar wisten. Nu vormen deze privé-verzamelingen de basis voor het nieuwe Nederlandse tijdschrift Useful Photography. dat verschijnt bij Uitgeverij BIS, en voor de nieuwe tentoonstelling in het NFI. Daar hangen de foto's uitvergroot aan de wanden.

Useful Photography#001

KesselsKramer(ontwerp), Uitgeverij BIS (uitgever), 60.pp, 200 ill., fullcolour, geen tekst, 21 x 29,7 cm, f 29,50 . De verwachte verschijningsfrequentie is eenmaal per jaar. Te bestellen op www.bispublishers.nl of telefonisch: 020 620 51 71. Ook te koop in het NFI.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie