Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP afdeling Oss over aankoop boerderij

Datum nieuwsfeit: 03-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Socialistische Partij afdeling Oss

Aankoop boerderij

Aan het college van BenW van Oss
Gelieve ook de raad te informeren.

Oss, 3 december 2000

Geacht college,

Onlangs heb ik op basis van BenW stukken geconcludeerd dat de gemeente Oss ten minste 630.000 gulden teveel heeft betaald voor de aankoop van een agrarisch bedrijf. Het externe en ambtelijke advies leidde tot een uiterste bod van fl 2.615.000,- gulden. Desondanks bood het college zonder enige schriftelijke onderbouwing fl 3.240.000 gulden. Met dat bod zat de gemeente ongeveer fl 1.000.000,- boven de tweede bieder die de normale marktwaarde heeft geboden.
De overbieding heeft in zijn geheel betrekking op de zogenaamde veldkavels in de open polder ten noorden van de Spitsbergenweg. De marktwaarde van deze grond is ongeveer 11 gulden per m2. Wethouder van Orsouw heeft zelf publiekelijk verteld dat hij er 25 gulden per m2 voor geboden heeft.
In de publiciteit verweerde de wethouder zich aanvankelijk dat het ging om een superaankoop. Je zou op de grond kunnen parkeren, een hondensportterrein kunnen realiseren en het sportpark kunnen uitbreiden. Allemaal activiteiten die op de huiskavel van het bedrijf (de tip waar de boerderij op staat) ook volgens het bestemmingsplan met enige goede wil wel gerealiseerd kunnen worden. Geconstateerd moet echter worden dat dit allemaal activiteiten zijn die geld kosten en geen geld opleveren. Toen de wethouder dat ook door kreeg veranderde de motivering. Door ter plekke woningen te realiseren zouden er hoge opbrengsten behaald kunnen worden. Op de huiskavel zou dat mogelijk op termijn wel kunnen. In het ambtelijk bod is daarmee rekening gehouden.

Bestemmingsplan en streekplan

Het probleem zit hem dus in de veldkavels ten noorden van de Spitsbergenweg. Het betreft hier gronden met een agrarische bestemming gelegen buiten de stadsrand in de open polder met een bestemming "open agrarisch gebied". Volgens het bestemmingsplan mag hier helemaal niet worden gebouwd. Er kunnen dus geen grootschalige gebouwen en ook geen woningen worden gebouwd zoals de wethouder beweert in Oss Actueel.

Is een bestemmingsplanwijziging voor de bouw van grootschalige gebouwen en woningen mogelijk? Nee, volgens het bestemmingsplan niet.

Kan er een geheel nieuw bestemmingsplan gemaakt waardoor de gesuggereerde bebouwing wel mogelijk wordt? Daarvoor is relevant of dat past binnen het huidige streekplan. Het antwoord is nee, het past niet in het streekplan. Als je daar vanaf wilt wijken kun je een principe uitspraak vragen van de Provinciale Planologische Commissie. Ten behoeve van deze aankoop is een dergelijke aanvrage niet gedaan. Een dergelijke aanvraag is er door de gemeente Oss in het verleden nooit gedaan, omdat er in Piekenhoef en het bestaande stedelijk gebied nog wel voor 25 jaar voldoende bouwcapaciteit is. Een positief advies van de PPC is vanwege deze bouwcapaciteit een illusie.

Bestuurlijk overleg provincie en woningbouwprogramma 1999

In 1999 is er een bestuurlijk overleg geweest met gedeputeerde Van Geel over Piekenhoef. De provincie wilde de bouwcapaciteit van Piekenhoef aanzienlijk inkrimpen, omdat deze naar de mening van het provinciaal bestuur en de Inspectie Ruimtelijke Ordening veel te ruim was. De gemeente heeft zich de blaren op de tong moeten praten om Piekenhoef gefaseerd en in de tijd vertraagd te mogen uitvoeren. Daarmee heeft de provincie ingestemd als we verdere woningbouw zouden realiseren in bestaand stedelijk gebied. Gedacht moet dan worden aan het Bergossterrein, vrijkomende schoolgebouwen, de Horzak en Mikkeldonk-West. Woningbouw in de polder boven de Spitsbergenweg past absoluut niet binnen deze afspraak.
De afspraken met de gedeputeerde zijn verwerkt in het woningbouwprogramma dat in september 1999 door de raad is vastgesteld.

Nieuw streekplan

Past woningbouw ten noorden van de Spitsbergenweg binnen de hoofdlijnen van het nieuwe streekplan, welke door provinciale Staten zijn vastgelegd in Brabant Uitgelijnd? Het antwoord is nee. In Brabant Uitgelijnd wordt erg veel belang gehecht aan "zorgvuldig ruimtegebruik" door ontwikkeling van woningbouw op locaties binnen de bestaande stad. Dit past geheel binnen de lijn van het bestuurlijk overleg met gedeputeerde Van Geel.

Bevindingen na ambtelijke consultatie.

Ik heb een ambtelijk rondje gemaakt langs de Provincie in Den Bosch, de Inspectie Ruimtelijke Ordening in Eindhoven (VROM) en de Dienst Landelijk Gebied in Tilburg.
De provinciale stedenbouwkundige voor Oss kon zich, gegeven de ruimte die nog in het bestaande stedelijke gebied van Oss aanwezig is en onder verwijzing naar de bestuursafspraken met gedeputeerde Van Geel ( waar hij bij was), helemaal niets voorstellen bij een nieuwe woningbouwlocatie in de open polder.

De Inspectie Ruimtelijke Ordening heeft al de grootste moeite om met de plannen van Piekenhoef mee te gaan. Alleen vanwege het feit dat daar op basis van deugdelijke ruimtelijke plannen ( die ook in de PPC aan de orde zijn geweest) grondaankopen zijn gedaan, wil men voor Piekenhoef naar een oplossing zoeken. Er wordt geen enkel begrip opgebracht voor grondaankopen die niet gebaseerd zijn op enig ruimtelijk plan. Voor de inspectie is een dergelijke grondverwerving geen enkel argument om ter plekke met woningbouwwensen van de gemeente Oss in te stemmen.

De Dienst landelijk Gebied (ministerie van LNV), een van de grote grondaankopers in Brabant, heeft grote moeite met aankopen van deze aard. Ze drijven de grondprijs op. Daarmee wordt de herstructurering van het landelijk gebied (waaraan Oss ook deelneemt) erg bemoeilijkt. Hoge grondprijzen zijn ook in het nadeel voor de boeren die hun bedrijf willen uitbreiden.

Conclusie.

De aankoop van de veldkavels in het open poldergebied boven de Spitsbergenweg ten behoeve van grootschalige gebouwen of woningbouw, is niet gebaseerd op enig ruimtelijk plan van gemeente, provincie of Rijk en in strijd met het geldende bestemmingsplan en streekplan.

Gezien de bestuursafspraken die vorig jaar met gedeputeerde Van Geel zijn gemaakt, welke door de raad in het woningbouwprogramma van 1999 zijn verwerkt, is grootschalige bebouwing en woningbouw in het open poldergebied uitgesloten. Oss heeft de komende 25 jaar nog voldoende locaties voorhanden.

Grootschalige bebouwing en woningbouw in de open polder past ook niet binnen de hoofdlijnen van het nieuwe streekplan, Brabant Uitgelijnd. Mocht er over 25 jaar anders gedacht worden over de ruimtelijke ontwikkeling van Oss, dan is de rentelast van de grond zo hoog opgelopen dat alleen daarom al sprake is van een grote miskoop.

Een bieding van 25 gulden op grond die maar een marktwaarde van 11 gulden heeft, werkt prijsopdrijvend. Dat is erg nadelig voor de agrarische ondernemers, maar ook voor de gemeente Oss zelf, die zichzelf tegenkomt bij de verwerving van gronden in De Geer, Piekenhoef en Vorstengrafdonk.

Aanbeveling

Kennelijk kunt u door een rechtsongeldige bieding nog onder de koop uit. Mijn advies, kom op uw besluit terug, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. U bewijst daar de Osse gemeenschap een grote dienst mee.

In afwachting van uw antwoord,
namens de fractie van de SP,
met vriendelijke groet,

Jules Idingreageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Het leven is één groot spel volgens auteur van Yurish level 10
Onlangs verscheen bij Uitgeverij U2pi in Den Haag het boek “Yurish level 10” van Chris Towel. De meest gestelde vraag...

Vakantiebeurs Limburg zondag 20 november 2016 te Sittard
Op zondag 20 november van 10:00-17:00 uur wordt voor het eerst de gratis Vakantiebeurs Limburg in het Fortuna Sittard Stadion...

Bavaria trotse winnaar SMA Piet Heyn Award 2016
Wat een prachtige gala-avond had de Sales Management Association (SMA) ook dit jaar weer georganiseerd om de SMA Piet Heyn...

Milde vogelgriep in Deurne
Milde vogelgriep in Deurne Nieuwsbericht | 28-10-2016 | 10:55 In Deurne (Noord-Brabant) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 11.000 kalkoenen...

KWL Maastricht sluit logistiek contract met Amerikaans medisch bedrijf
KWL European Warehousing & Logistics BV, specialist in hoogwaardige en medische logistiek, heeft wederom een meerjarig contract afgesloten met een...

SES YTD and Third Quarter 2016 Results
SES YTD and Third Quarter 2016 Results LUXEMBOURG-(BUSINESS WIRE)- SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange:SESG) reports financial results...

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...