Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veenlijken in Veenkoloniaal Museum, Veendam

Datum nieuwsfeit: 03-12-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Veenkoloniaal Museum
Winkler Prinsstraat 5
9641 AD Veendam
telefoon 0598 616393
fax 0598 616590
Postbank 880857
KvK Groningen nr. 41014068

VM-WEBINFO

Activiteit: Veenlijken in het veen
Datum: zondag 3 december
Aanvangstijd: 14.30
Normale entreeprijzen
Plaats: Veenkoloniaal Museum

Het veen, eeuwenlang een mysterieus gebied. Een gebied omgeven met sagen en legenden, een gebied waar je beter maar niet kon komen. Tot dat men er achter kwam dat je die dampige venen ook kon gebruiken als winplaats voor brandstof. Gedroogd veen, kortom turf, werd het bruine goud. Van heinde en verre kwamen de turfgravers om hier hun geld te verdienen. Tijdens het graven deed men soms vreemde vondsten. Sommige percelen waren vergeven van het zogenaamde kienholt, restanten van bomen die ooit in drogere tijden het gebied bebosten.
Soms klonk er echter tijdens het graven een ijselijke kreet. Stikkers en opschotten werden neergelegd om te kijken wat er aan de hand was. Een hand, een hoofd, stak dan uit het veen, een veenlijk was gevonden. Soms dacht men aan een recente moord en werd er zelfs de plaatselijke veldwachter bij gehaald. Anderen wisten al dat het lijk iets met de Germanen te maken had, maar het naadje van de kous wist men toen nog niet. Of men nu al alles over veenlijken weet kan men zondag 3 december in het Veenkoloniaal museum ontdekken. Dr. Wijnand van der Sanden, provinciaal archeoloog van Drenthe zal dan vertellen over de huidige stand van zaken. Hoe komt het dat ze zo goed geconserveerd zijn, hoe komt een gezichtreconstructie tot stand, hoeveel zijn er gevonden en waarom zijn er zoveel verdwenen. Wij verklappen u in ieder geval al één ding. In Pekela woonde een handelaar die gedroogde veenlijken vermaalde tot potentieverhogend middel, het zogenaamde Mummia, oftewel het ouderwetse Viagra, want onze voorouder lusten ook wel eens een groen blaadje!

Veendam, 24 november 2000.

Voor meer informatie:

* Hendrik Hachmer, Veenkoloniaal Museum, tel.: (0598) 616393.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie