Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verbetering medicijn voor ziekte van Parkinson mogelijk

Datum nieuwsfeit: 04-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Verbetering medicijn voor ziekte van Parkinson mogelijk

De bijwerkingen van het medicijn levodopa voor de ziekte van Parkinson, kunnen op de langere termijn ernstiger zijn dan de symptomen van de aandoening zelf. In een dierexperimenteel onderzoek ontdekte bioloog drs. Carmen de Groote dat bepaalde chemische stoffen de bijwerkingen van levodopa kunnen verminderen en bovendien een anti-Parkinson effect hebben. De symptomen van de ziekte van Parkinson, zoals trillende ledematen en vertraagde bewegingen, zijn het gevolg van het afsterven van hersencellen die de neurotransmitter dopamine aanmaken. Dopamine zorgt voor de signaaloverdracht tussen zenuwen. Levodopa is een medicijn dat het dopaminetekort in de hersenen herstelt. Al 35 jaar is dit het meest voorgeschreven medicijn. Maar op langere termijn zijn er ernstige bijwerkingen, zoals ongecontroleerde bewegingen, die soms erger zijn dan de symptomen van de ziekte zelf. De Groote onderzocht bij ratten twee neurotransmittersystemen die een rol spelen in de regulatie van bewegingen. Zij ontdekte dat in de proefdieren een stof die de zogeheten NMDA 2B receptor blokkeert, een anti-Parkinson effect heeft en bepaalde bijwerkingen van levodopa vermindert. Ook blijkt de stof het anti-Parkinson effect van andere medicijnen te versterken. Het zou wellicht therapeutische effecten kunnen hebben voor patiënten die lang met levodopa zijn behandeld en waarbij levodopa niet goed meer, of te onvoorspelbaar werkt. /IMK

Carmen de Groote (Winschoten, 1972) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek in de Neurologische Klinik in Tübingen, Duitsland en binnen de onderzoekschool Behavioural and Cognitive Neurosciences (BCN) van de RUG. Het onderzoek werd gefinancierd door het Duitse Sonderforschungsbereich SFB 307. Momenteel is De Groote onderzoeksassistent/post-doc bij het Movement Disorder Laboratory van de universiteit van Manchester in Engeland.

Datum en tijd

maandag 4 december 2000, 14.15 uur

Promovenda

mw. drs. C. de Groote, tel. 00 44 161 27 57 414, fax 00 44 161 27 55 254, e-mail: carmen.de-(groote@man.ac.uk) (werk)

Proefschrift

Pharmacotherapy for Parkinson's disease, an evaluation of GABA and NMDA receptor antagonists in 6-OHDA lesioned rats

Promotor

prof.dr. P.G.M. Luiten

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie