Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBR en Citogroep gaan samenwerken

Datum nieuwsfeit: 04-12-2000
Bron: Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen
Zoek soortgelijke berichten
Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Rijswijk/Arnhem, 4 december 2000

Voor verdere verbetering toetsing en grotere marktkansen

CBR en Citogroep gaan samenwerken

De directie van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) en de Citogroep willen met elkaar gaan samenwerken. Zij hebben daartoe vandaag een overeenkomst ondertekend. Doel van de samenwerking is ieders marktkansen in en buiten Nederland te verbeteren, met name op het gebied van het zogeheten e-learning. Daarnaast streven beide organisaties ernaar door de samenwerking steeds modernere technologie in hun toetsproducten te kunnen toepassen.20

Het CBR neemt jaarlijks ongeveer een miljoen theorie- en praktijkexamens af voor deelname aan het weg- en vliegverkeer. Verder beoordeelt het de medische geschiktheid van bestuurders, vorig jaar ruim 378.000 keer. Sinds vier jaar maakt de Tussentijdse toets - een rijproef na tweederde van de rij-opleiding - deel uit van het produktenpakket, waardoor de slaagkans voor de praktijkexamens tot twintig procent is toegenomen. De jaaromzet bedroeg in 1999 141,3 miljoen gulden.

De Citogroep ontwikkelt toetsen, examens en examensystemen. EE9n van de bekendste producten is de Eindtoets basisonderwijs, waaraan jaarlijks zo'n 140.000 leerlingen meedoen. Aan de centrale examens nemen ongeveer 200.000 kandidaten deel. 120.000 kandidaten leggen via de Citogroep het examen (Test of English as a Foreign Language) af dat toegang geeft tot studies aan Amerikaanse universiteiten. De jaaromzet van de Citogroep is zo'n 85 miljoen. Bedrijven en overheden in binnen- en buitenland maken gebruik van de expertise van de Citogroep.20

E-learning

Het CBR verwacht door de samenwerking op de eerste plaats zijn HBO-opleiding Verkeersveiligheid verder te kunnen verbeteren. Deze opleiding gaat in 2001 van start en vindt plaats onder auspiciEBn van de NEA/NTH (Nederlandse Transporthogeschool), een dochter van het CBR. De opleiding en toetsing moet voor een belangrijk deel via het internet gaan plaatsvinden.

Verder wil het CBR de opleiding en permanente educatie van de eigen examinatoren door de samenwerking met de Citogroep verder verbeteren. CBR-examinatoren volgen jaarlijks opleidingen om hun beoordeling op hoog peil te houden. Daarvoor wil het CBR meer gebruik gaan maken van leren via het intra- en internet.

Computer based testing

De Citogroep is sterk in het analyseren van leertrajecten en het vervaardigen van toetsen. Meerkeuze-opgaven vormen daarvan een deel, maar het gaat steeds meer om praktische opgaven, opgaven voor vaardigheden en dergelijke. Daarbij wordt veel gebruik gemaakt van computer based testing en interactieve manieren van toetsen via de computer.20

De Citogroep wil haar kennis op het gebied van e-learning door samenwerking met het CBR vergroten en de kennis van het CBR op het gebied van examens benutten.

Nadere informatie (uitsluitend voor de redactie):

a.. Citogroep: Guido Joosen, hoofd Communicatie, telefoon (026) 3521208; email (guido.joosen@cito.nl20)
b.. CBR: Hans Fontijn, hoofd In- en Externe Betrekkingen, telefoon (070) 3720508 of (06) 55140810; email (hans.fontijn@cbr.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie