Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stadsdeel Zeeburg kaapt naam van onafhankelijk nieuwsblad

Datum nieuwsfeit: 04-12-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht:

Stadsdeel Zeeburg kaapt naam van onafhankelijk nieuwsblad

Amsterdam, 4 december 2000

De uitgever en de redactie van ZeeburgNieuws, de onafhankelijke, door bewoners gemaakte digitale internetkrant voor stadsdeel Zeeburg en omstreken ( www.zeeburgnieuws.nl ), zijn kwaad op het stadsdeel Zeeburg.

Vorige week verscheen tot onze verbijstering het onder verantwoordelijkheid van stadsdeel Zeeburg uitgegeven informatiemagazine onder een nieuwe titel: "Zeeburgnieuws".

Een "vernieuwd Zeeburgnieuws is hèt blad voor de Indische Buurt, het Oostelijk Havengebied, Zeeburgereiland en IJburg" vermeldt de voorpagina van dit tweemaandelijkse magazine.

Onder de naam Zeeburg Nieuws verschijnt echter sinds 1 april 1999 een dagelijks internet-magazine. Dit blad wordt gemaakt door bewoners en bericht onafhankelijk van het stadsdeel. De rechtspersoon van de krant is een vof en de handelsnaam ZeeburgNieuws is op 1 april 1999 vastgelegd bij de kvk te Amsterdam.

Deze krant geniet inmiddels brede lokale bekendheid en staat ook in landelijke belangstelling. Het NRC Handelsblad bijvoorbeeld publiceerde 29 juni 1999 een artikel over ZeeburgNieuws onder de kop "Als de politiek iets onder de pet probeert te houden, word ik wakker."

De hoofddoelstelling van ZeeburgNieuws is verslaggeving van het openbare leven (wonen, werken, bestuur, cultuur enz) in stadsdeelgebied Zeeburg. Kortom:
het bevorderen van de lokale democratie. Een doelstelling die ook het stadsdeel onderschrijft want bij de gelegenheid van het éénjarig bestaan van ZeeburgNieuws heeft stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema deze krant nog gefeliciteerd: "Succes met de site".

De recente uitgave van een full-colour magazine op A4 genaamd 'Zeeburgnieuws' door stadsdeel Zeeburg heeft ons dan ook zeer verbaasd. Het stadsdeel maakt door deze naamstelling inbreuk op het merkenrecht en, veel ernstiger, het stadsdeel ondermijnt de onafhankelijke nieuwsgaring over het openbare leven in het eigen stadsdeel. Dit kan nooit het oogmerk zijn.

De uitgever van het onafhankelijke nieuwsblad ZeeburgNieuws verlangt van het stadsdeel dat het gebruik van de naam 'Zeeburgnieuws' voor het vernieuwde magazine met onmiddelijke ingang gestaakt wordt en dat het stadsdeel bij eerstvolgende gelegenheid een duidelijke rectificatie publiceert waaruit blijkt dat de naam ZeeburgNieuws een geregistreerd merk is van een onafhankelijk nieuwsblad op url www.zeeburgnieuws.nl.

De redactie hoopt van harte dat er in deze kwestie geen kwade opzet in het spel is maar is tegelijkertijd buitengewoon veronrust dat kennelijk onnadenkendheid, onachtzaamheid en/of onbekwaamheid binnen het ambtelijk apparaat tot deze uiterst ongelukkige situatie aanleiding heeft gegeven.

De redactie en de uitgever zien op dit moment nog even af van de gebruikelijke juridische taal, maar verlangen van het stadsdeel binnen een termijn van 7 dagen een eenduidige reactie en spijtbetuiging.

Martin van Etten

Redactie ZeeburgNieuws : www.zeeburgnieuws.nl

J.M. van der Meylaan 44
1019 ER Amsterdam

tel: 020-693 63 99

mobiel: 06 16 514 286

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie