Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Amsterdamse trams en metro's op schone stroom

Datum nieuwsfeit: 05-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam

Amsterdamse trams, metro's en straatverlichting op schone stroom uit Amsterdams afval

Dit is een gezamenlijk persbericht van GVB, dIVV, GDA en Nuon

Amsterdamse trams, metro's en de straatverlichting zullen op zogeheten duurzame stroom gaan werken. Die stroom wordt opgewekt door de verbranding van Amsterdams afval. Dat is het resultaat van een overeenkomst tussen het Gemeentevervoerbedrijf (GVB), de dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (dIVV), de Gemeentelijke Dienst Afvalverwerking (GDA) en Nuon. Behalve de voertuigen van het GVB en de straatlantaarns in Amsterdam zal ook het Stadhuis/Muziektheater overgaan op duurzame energie.

De overeenkomst is mogelijk doordat bedrijven en diensten nu op een vrije markt hun elektriciteitsleverancier kunnen kiezen. Ook de elektriciteitsleverancier kan direct, zonder tussenkomst van een elektriciteitsdistributeur, aan grote afnemers leveren. Voor de deelnemende partijen zoals GVB en dIVV is het belangrijk dat er nu duurzaam geproduceerde energie wordt gebruikt vanwege het positieve milieueffect. Bovendien zijn de kosten door de overeenkomst lager. Ook is het van belang dat Amsterdams afval zorgt voor schone stroom die voor Amsterdamse voorzieningen wordt gebruikt.

Het GVB zal veruit de grootste afnemer van duurzame energie zijn. Jaarlijks verbruikt het GVB 120 miljoen kilowattuur aan energie, bijna net zoveel als 40.000 gezinnen. Deze elektriciteit is vooral nodig om de 236 trams en 106 metrostellen door de stad te laten rijden. dIVV is onder andere verantwoordelijk voor de straatverlichting en de verkeerslichten in Amsterdam, voor het verlichten van zeven parkeergarages, drie tunnels en de openbare klokken. Samen verbruiken die jaarlijks zo'n 40 miljoen kilowattuur. Het Stadhuis/Muziektheater is per jaar goed voor 10 miljoen kilowattuur.

Rol van GDA en Nuon
De GDA is de producent van de duurzame energie. Jaarlijks verwerkt de Afvalverwerkingsinstallatie Amsterdam (AVI Amsterdam), onderdeel van GDA, zo'n 800 miljoen kilo brandbaar restafval uit de regio. Hiervan is 300 miljoen kilo afval afkomstig uit Amsterdam. Energie uit afval is duurzame energie en levert daarmee een bijdrage aan het beperken van de CO2 uitstoot. Jaarlijks produceert 2 de AVI Amsterdam ongeveer 500 miljoen kilowattuur duurzame elektriciteit, genoeg voor 160.000 Amsterdamse gezinnen.

Nuon is binnen dit concept programmaverantwoordelijk. Dat wil zeggen dat zij de distributie, afhandeling en facturering voor haar rekening neemt. Eventuele tekorten aan energie worden door Nuon aangevuld. De energieoverschotten worden door Nuon afgenomen en elders geleverd. Ook denkt het bedrijf mee over verlaging van het energieverbruik van de deelnemende partijen. Nuon ziet duurzaamheid als speerpunt. Dit komt onder meer tot uitdrukking in de positie van marktleider in Nederland op het gebied van duurzame energie en een toonaangevende rol in de uitbouw van duurzame watervoorziening. Ook in het buitenland is Nuon actief met duurzame energie- en waterprojecten.

Het is de bedoeling dat op termijn alle gemeentelijke diensten in Amsterdam zich bij de overeenkomst aansluiten.

Pb-110 Amsterdam, 5 december 2000

© gemeente Amsterdam - 7-12-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie