Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Warmteresistentie kankercellen gefilmd

Datum nieuwsfeit: 06-12-2000
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Warmteresistentie kankercellen gefilmd

Bij de behandeling van verschillende soorten kanker wordt bestraling gecombineerd met warmtetherapie. Hoewel dit vaak een succesvolle behandeling is, bestaat het gevaar dat kankercellen op den duur tijdelijk resistent worden tegen warmte. Ellen Nollen onderzocht het mechanisme achter deze tijdelijke resistentie en filmde het op microscopische schaal. Het vermoeden bestond al langer dat de hitteresistentie van cellen wordt veroorzaakt door een specifieke groep eiwitten, de 'heat-shock proteins'. Lichaamscellen maken door hitte razendsnel extra veel van deze beschermende eiwitten aan en die blijven enige tijd aanwezig. Maar hoe de resistentie dan precies werkte, was nog ...

Dit waren de eerste 100 woorden van de door u opgevraagde pagina uit het Nieuwsbank persberichtenarchief. Na betaling kunt u het hele persbericht lezen.
Bent u abonnee? Klik hier om uw wachtwoord op te geven.
Wilt u nu snel binnen tien minuten abonnee worden? Klik dan hier.

Klik hier om het volledige persbericht te lezen
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie