Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Publicatie over zontechnieken als onderdeel van architectuur

Datum nieuwsfeit: 06-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nationaal Dubo Centrum

Nieuwe publicatie: Zon en architectuur

Onlangs is een nieuwe publicatie verschenen over zontechnieken als integraal onderdeel van de architectuur. Het tweetalige (Nederlands, Engels), full colour voorbeeldenboek richt zich specifiek op architecten. De publicatie illustreert hoe de integratie van zontechnieken als PV-systemen in het ontwerp een verrijking van een gebouw kan zijn.

Behalve dat de zon diepte en kleur aan gebouwen geeft, kan de zon ook als opwekkingsbron voor energie dienen. Binnenvallend zonlicht kan gebouwen verlichten en verwarmen zonder dat er installaties aan te pas komen; principes die al eeuwen worden toegepast en het wonen en werken aantrekkelijk maken. Sinds de jaren zeventig is het energiebesparende aspect van zonne-energie meer op de voorgrond getreden. Daglicht als alternatief voor kunstlicht, en serres en atria als passieve benutting van zonnewarmte zijn hiervan uitwerkingen. Daarnaast zijn de technieken van zonneboilers en -panelen als energieopwekking opgekomen. Deze nieuwe technieken drukten vaak hun stempel op het architectonisch ontwerp, waardoor de architectuur ondergeschikt raakte aan de techniek.
In het boek Zon en architectuur/Sun and architecture licht Novem het belang toe van de integratie van zonne-energietechnieken en architectuur. In het boek komt een doorsnede van architectonische uitingen aan bod: appartementengebouwen, woningen, kantoren en onderwijsgebouwen. Aan de hand van 24 projecten wordt geïllustreerd hoe de integratie van zonnetechnieken een verrijking voor een gebouw kan zijn. Daarnaast bevat het boek praktische informatie over de toepassing van zonne-energie en architectuur. Deze informatie begint met de stedebouw als basis. Vervolgens komen passieve zonne-energie, daglicht, zonneboilers en pv-cellen aan bod.

Het boek (144 pagina's) is online te bestellen bij het Nationaal Dubo Centrum. Het eerste exemplaar is kosteloos; voor elk exemplaar meer wordt 10,- administratiekosten in rekening gebracht.

6 december 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie