Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: moederschapbeeld bij meisjes en jonge vrouwen

Datum nieuwsfeit: 06-12-2000
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen

Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in december plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Plaats van de academische plechtigheden: KUN -Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2. Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Woe 06-12-2000 Studie naar moederschapbeeld bij meisjes en jonge vrouwen

13:30 uur Mw. drs. C.T.G.M. Ex (Sociale Wetenschappen)

Titel proefschrift: Young Females' Images of Motherhood. The Role of the
own mother and television

Promotores: Prof. dr. J.M.A.M. Janssens

Prof. dr. J.R.M. Gerris

Copromotor: Mw. dr. M.C.E. Michielsens

Handelseditie: Nijmegen University Press, tel: (024) 361 2073, fax: (024) 361 17 05
Moeders beïnvloeden de sekserolopvattingen van dochters via hun eigen sekserolopvattingen en opvoedingsstijl. Verder kunnen televisiemoeders zoals zij in bepaalde soaps en sitcoms voorkomen, potentiële identificatiemodellen zijn. Dit concludeert mw. drs. Ex in haar studie naar het moederschapbeeld van adolescente meisjes en jongvolwassen vrouwen die zelf nog geen moeder zijn. Ze analyseerde in vier studies hoe dit beeld samenhangt met dat van hun eigen moeder en met de beeldvorming die via televisiekijken plaatsvindt.

Meisjes en jongvolwassen vrouwen hebben een tweedimensionaal perspectief op moederschap: een 'traditionele' en een 'zelfbewuste en relationele' oriëntatie. Het eerste verwijst naar de mate waarin een moeder voornamelijk gericht is op de zorg voor het gezin. Het tweede perspectief verwijst naar de mate waarin een moeder betrokken is bij anderen en op zelfbewuste en autonome wijze in het leven staat. De studie toont aan dat de meisjes en jong volwassen vrouwen een tweedimensionaal perspectief op moederschap hebben.
Carine Ex (Amsterdam) werkt sinds 1 oktober 1998 bij de sectie Onderwijs & Educatie van de Katholieke Universiteit Nijmegen als onderzoeker op het gebied van kwalitatief jeugdonderzoek. E-mail: (C.Ex@ped.kun.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie