Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Transmissie van cultuur is nooit eenrichtingsverkeer

Datum nieuwsfeit: 06-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Afdeling Communicatie, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 30 november 2000

Oratie bijzonder hoogleraar Europese cultuur
TRANSMISSIE VAN CULTUUR IS NOOIT EENRICHTINGSVERKEER

Hoe verloopt de transmissie van cultuur? Van klooster naar klooster, van hof naar hof, van universiteit naar universiteit? Of is die transmissie in de regel veelzijdiger: een tweerichtingsverkeer. In haar oratie getiteld: Cultuurtransmissie: een grensconflict op 6 december aan de KU Nijmegen, stelt prof. dr. C.M.G. Berkvens-Stevelinck dat de transmissie van cultuur nooit een éénrichtingsverkeer is. Integendeel: transmissie van cultuur is per definitie tweerichtingsverkeer. Een cultureel verkeer dat zich verplaatste over een netwerk van wegen der beschaving over heel Europa: militair strategische toegangswegen tot verschillende regio's, Middeleeuwse pelgrimspaden en economische verbindingen.

Daarom zou volgens Prof. Berkvens-Stevelinck historisch onderzoek zich meer dan tot dusver moeten richten op de Europese dan op de nationale cultuur. Met name het meer dan een halve eeuw onbereikbare bronnenmateriaal in Oost-Europa moet volgens haar nader worden onderzocht omdat deze naar verwachting een schat aan informatie zal opleveren. Ook het onderwijs zal zich meer moeten richten op Oost-Europa.

Hugenoten
Volgens Prof. Berkvens-Stevelinck gaat men nog te vaak uit van een soort hiërarchie van culturen. Heersende culturen zouden andere culturele omgevingen bevruchten zonder dat het tot reactie en weerwoord leidt. Volgens haar is dit onjuist en komt dat idee voort uit een achterhaald lineair concept van de geschiedenis, typisch voor de Europacentrische historiografie. Aan de hand van een lopend onderzoek naar de integratie van de Franse hugenoten in Berlijn en Brandenburg licht zij toe dat de hugenoten niet alleen ambassadeurs van de Franse cultuur waren, maar dat ze de cultuur van de landen waarin ze terechtkwamen, absorbeerden en verspreidden over de rest van Europa.

Prof. Berkvens-Stevelinck is met ingang van 1 september 2000 benoemd tot bijzonder hoogleraar Europese cultuur op de Keizer Karel-wisselleerstoel aan de Faculteit der Letteren van de KU Nijmegen. De leerstoel is ingesteld door de Stichting Nijmeegs Universiteits Fonds (SNUF) voor een periode van twee jaar. Mw. Berkvens-Stevelinck volgt prof. dr. L.S.J.M. Vos op.

Ter informatie:
De oratie wordt uitgesproken op woensdag 6 december a.s om 15.45 uur in de Aula Maior, Comeniuslaan 2, Nijmegen.
Zie ook: www.kun.nl/communicatie/promotie/dec00/8.html

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie