Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Computer hoort verschil Delft - Delluft

Datum nieuwsfeit: 06-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Computer hoort verschil Delft - Delluft

NWO-onderzoekers van de Katholieke Universiteit Nijmegen hebben een computerprogramma ontwikkeld dat het verschil herkent tussen bijvoorbeeld Delft, Delluft, Delluf en Delf. De spraakherkenner maakt minder fouten dan een niet speciaal geïnstrueerde computer.

Nijmeegse onderzoekers is het gelukt om een spraakherkenner te leren hoe verschillende uitspraken tot hetzelfde woord moeten leiden. Gevoed met kennis over de variatie in uitspraak bleek de spraakherkenner minder vaak fouten te maken. Spraakherkenners komen voor in bijvoorbeeld dicteermachines of het systeem voor informatie over het openbaar vervoer. De meest voorkomende uitspraakvariatie in spontane spraak is dat niet alle klanken worden uitgesproken. De t in het woord Delft bijvoorbeeld wordt vaak niet uitgesproken. Dat leidt tot de uitspraak Delf. Automatische spraakherkenners kunnen hiermee niet goed omgaan. Ook variaties zoals Delluft en Delluf zijn voor de spraakherkenners een probleem.

De onderzoekers gebruikten de spraakherkenner zelf voor het vergaren van kennis over variaties in uitspraak. De spraaktechnologen namen een grote hoeveelheid spraak op en bepaalden met de spraakherkenner voor iedere klank in een woord of de klank is uitgesproken of niet. Uit de gegevens leidden de spraaktechnologen regels af die beschrijven welke klanken vaak niet worden uitgesproken en onder welke condities dat gebeurt.

Deze zogenaamde datagestuurde methode blijkt te werken. De spraakherkenner maakt ongeveer vijf procent minder fouten dan een niet speciaal geïnstrueerde computer. De herkenning kan echter nog beter. Het modelleren loste niet alleen fouten op, maar introduceerde ook nieuwe fouten. De onderzoekers denken dan ook dat spraakherkenning in de nabije toekomst niet perfect zal zijn.

De spraaktechnologen van het NWO-prioriteitsprogramma Taal- en Spraaktechnologie gingen in een deelonderzoek dieper in op het gebruik van de spraak-herkenner om kennis over de uitspraak te vergaren. In deze stap wordt de spraakherkenner gebruikt om voor een woord dat door iemand is uitgesproken te bepalen welke uitspraak er het beste bij past. De spraakherkenner moet dus bijvoorbeeld bepalen of iemand Delft, Delluft, Delluf of Delf heeft uitgesproken.

Het blijkt nu dat ervaren luisteraars over het algemeen dezelfde uitspraak horen als de spraakherkenner. Dit betekent dat in sommige situaties een computer de ervaren luisteraar kan vervangen. Verder bleek dat de uitspraak die een computer hoort afhankelijk is van de eigenschappen van de spraakherkenner. Dus net als mensen zijn computers het ook niet altijd met elkaar eens.Nadere informatie bij:

* ir. Judith Kessens (KUN, Letteren)

* tel. (024) 3612055 of (030) 2762455 (privé), fax (024) 3612907
* e-mail (kessens@let.kun.nl)

* internet lands.let.kun.nl/staff/kessens.nl.html
* Promotie in 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie