Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Minder rookslachtoffers met nieuwe sigarettenfilters

Datum nieuwsfeit: 06-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

Wageningen Universiteit homepage Wageningen UR

Perskamer Wageningen UR Stuur een mail naar -
(Gert.vanMaanen@alg.vl.wau.nl) Doorzoek de site van Wageningen UR

Persbericht

6 december 2000, nr. 099

Nieuw filtermateriaal zou Nederland duizenden sigarettendoden kunnen schelen

Door een nieuw filtermateriaal van netwerkpolymeer toe te passen in filtersigaretten is het mogelijk aanzienlijke hoeveelheden teerdeeltjes en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs) uit de sigarettenrook te verwijderen. Dit blijkt uit een vergelijkende onderzoek met sigarettenfilters dat is uitgevoerd door prof.dr.ir. Rulkens en dr.ir. H.J. Brons, van de sectie Milieutechnologie van Wageningen Universiteit. Afhankelijk van de hoeveelheid filtermateriaal laat het nieuwe filter twee tot zeven maal minder teer door dan het standaardfilter van celluloseacetaat. De reductie in doorgelaten PAKs is zelfs drie tot vijftien maal groter. Volgens longarts dr. G. Wesseling en de epidemiologen dr. G.M.H. Swaen en drs.ir. A.G.H. Kessels van het Academisch Ziekenhuis Maastricht/Universiteit Maastricht kan introductie van het nieuwe filtermateriaal de kans op het krijgen van longaandoeningen in sterke mate verminderen. Op basis van epidemiologische gegevens zou het aantal Nederlandse sterftegevallen ten gevolge van roken af kunnen nemen met 3000-5000 per jaar.

Dit blijkt uit een onderzoeksrapport dat vrijdag 8 december wordt gepresenteerd op een persbijeenkomst in Maastricht. De onderzoekers roepen de tabaksindustrie en de overheid op om aanvullend onderzoek mogelijk te maken naar de toepasbaarheid van het nieuwe filtermateriaal in sigarettenfilters en de effecten hiervan op de gezondheid. Ook in Nederland is roken de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. Alle maatregelen die de schade ten gevolge van roken kunnen verminderen kunnen een grote impact hebben op de volkgezondheid en de kosten van de gezondheidszorg.

Tegen deze achtergrond heeft de sectie Milieutechnologie van Wageningen Universiteit onderzoek aan het nieuwe filtermateriaal uitgevoerd, toen uit oriënterende proeven bleek dat dit zeer succesvol teer en PAKs uit rook verwijdert. Allereerst is het gedrag van het nieuwe filtermateriaal onder verschillende rookcondities onderzocht. Prof.dr. G. Challa (emeritus-hoogleraar polymeerchemie, Rijksuniversiteit Groningen) heeft bij de ontwikkeling van het filtermateriaal geadviseerd. Door de sectie Toxicologie van de WU (prof.dr. J.H. Koeman, dr. A.J. Murk en ir. T.H.M. Hamers) is gekeken naar de schadelijkheid van de rookgassen die de filters passeren en de toxiciteit van de gassen die vrijkomen bij verbranding van het filter. Ook is onderzoek gedaan naar twee aspecten die samenhangen met de beleving van het roken: de hoeveelheid nicotine die het filter passeert en de drukval over het filter. Onderzoekers van het Academisch Ziekenhuis Maastricht hebben vervolgens de mogelijke consequenties van het gebruik van het nieuwe filtermateriaal voor de volksgezondheid in kaart gebracht. Op basis van het uitgevoerde onderzoek kan geconcludeerd worden dat dit type filtermateriaal in principe zeer interessant is om te worden toegepast in sigarettenfilters. Aanvullend onderzoek is nodig om hierover een definitief oordeel te kunnen geven.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie