Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Het virtuele privacykantoor van start

Datum nieuwsfeit: 06-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Registratiekamer
Zoek soortgelijke berichten
Registratiekamer

REGISTRATIEKAMER

Het virtuele privacykantoor van start

's-Gravenhage, 6 december 2000

Het virtuele privacykantoor van start

Dinsdag 5 december 2000 om 15.00 uur is tegelijkertijd in verschillende steden in verschillende landen een nieuwe dienstverlening (service) van de onafhankelijke organen belast met het beschermen van de persoonlijke levenssfeer van start gegaan: het virtuele privacykantoor (officiële naam: Virtual Privacy Office/das virtuelle Datenschutzbüro). De officiële opening van dit kantoor zal in Kiel plaatsvinden. De Registratiekamer is samen met de privacytoezichthouders van het Kanton Zürich en de provincie Ontario (Canada) mede initiatiefnemer van dit kantoor.

Het idee dat aan het virtuele kantoor ten grondslag ligt is ontwikkeld door Dr H. Bäumler, de directeur/hoofd van de onafhankelijk toezichthouder voor de bescherming van de privacy van het land Schleswig-Holstein.

De reden voor dit virtuele kantoor ligt in de voortdurend door internetgebruikers gestelde vraag: 'Hoe zit het eigenlijk met de privacybescherming en gegevensbeveiliging binnen internet?' Dat vragen zich steeds meer internetgebruikers zich af, bijv. bij e-mail, bij het invullen van webformulieren, online shopping en andere ecommerce-achtige zaken. Een dergelijke onzekerheid is niet wenselijk voor de groei van ecommerce/egovernment en voor het beschermen van de privacy. Daarom is er nu een virtueel kantoor binnen internet dat aan alle privacy vragen antwoord kan geven: het virtuele privacykantoor.

Deze service wordt in het Engels en Duits aangeboden. Naast interessante informatie vindt men in dit virtuele kantoor chat rooms om over privacy te discussiëren en een Newsticker voor actualiteiten. Bovendien is dit kantoor zo ingericht dat er gebruik kan worden gemaakt van privacy beschermende middelen, die de internet gebruiker zelf kan downloaden en op de harde schijf kan installeren, bijvoorbeeld voor encryptie van e-mail. Het virtuele privacykantoor zal als wereldwijd platform voor projecten gaan dienen en zal gaan zorgen voor verbindingen tussen internetgebruikers en toezichthouders om gemeenschappelijk verschillende werkthema's te ontwikkelen. Op die manier wordt ook beter gebruik gemaakt van de beschikbare kennis bij de verschillende partijen.

Transparantie is één van de belangrijkste uitgangspunten van het virtuele privacykantoor. Dat wil zeggen, alle openheid t.a.v. ideeën, open discussie en de inzet van zogenaamde Open Source Software, die het mogelijk maakt de betrouwbaarheid proefondervindelijk te testen. De broncode is publiek toegankelijk en kan door iedereen gebruikt worden. Binnen dit virtuele kantoor zullen ook teams gevormd worden om (toepassingen van) privacy enhancing technologies voor internetgebruikers te ontwikkelen. Iedereen wordt uitgenodigd om mee te werken. De ratio hierachter is dat niet alleen de toezichthouders, zoals de Registratiekamer, maar ook alle andere deskundigen, geïnteresseerden en andere privacy activisten met hun kennis vorm en inhoud kunnen geven aan het virtuele privacykantoor.

Met het virtuele privacykantoor doen inmiddels mee de meeste Duitse deelstaten, de Noordduitse bisdommen van de katholieke kerk en de toezichthouders uit Zwitserland, Canada (Ontario) en Nederland. Zij zien het virtuele privacykantoor als een belangrijke antwoord op de behoefte aan privacy binnen het internet, dat geen landsgrenzen kent. Tegelijkertijd leidt deze aanpak tot een betere benutting van de beschikbare capaciteit en de specialistische kennis van de partners op velerlei gebied.
Een dergelijke aanpak vergroot de efficiëntie. De leiding van het virtuele privacykantoor zal de eerste twee jaren berusten bij das unabhängige Landeszentrum fur Datenschutz Schleswig-Holstein.

Voor vragen kunt u terecht bij: drs J.J. Borking - plaatsvervangend voorzitter van de Registratiekamer, tel. (070) 3811300.

Info op Internet:
Das virtuelle Datenschutzburo:

Duitse afdeling: www.datenschutz.de
Zwitserse afdeling: www.datenschutz.ch
Internationaal: www.privacyservice.org
E-mail: (info@privacyservice.org)

Zie ook: www.registratiekamer.nl

06 dec 00 15:16

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie